Telecí játra na pánvi se šalvějí

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Romana Kareše z hotelu U zeleného stromu v Nepomuku

Suroviny pro 2 osoby:

2 polévkové lžíce solených opláchnutých kapar
2 polévkové lžíce červeného vinného octa
4 kousky telecích jater
mořskou sůl, čerstvě namletý pepř
extra panenský olivový olej
oříšek másla
10 lístků čerstvé šalvěje
šťávu z jednoho citrónu
4 plátky anglické slaniny

Postup:

Do misky vložíme kapary, zalijeme octem. Játra okořeníme jen z jedné strany a na rozpálenou pánev s olivovým olejem vhodíme plátky jater okořeněnou stranou dolů. Krátce osmahneme dohněda.Přidáme máslo. Na játra pak položíme plátky slaniny, a poté je přendáme na vyhřátý talíř.

Do výpeku přidáme lístky šalvěje, rychle osmahneme, přidáme kapary, zalijeme citrónovou šťávou a tímto výpekem přelijeme plátky jater naservírované na talíři (včetně kapar i lístků šalvěje).


Přílohy: opečená bagetka, bílý chléb

autor: šéfkuchař