Telecí kolínko pečené v porcích
Osso buco znamená v italštině „kost s dírou“. Jde vlastně o přeseknutou morkovou kost uprostřed plátku telecí kližky. Právě v Itálii tento název, na kusy přespříč nasekané telecí kolínko, získal. Tím, že maso z tohoto kusu obsahuje velké množství kližky, je velmi křehké, měkké a velice chutné. Morková kost dodává tomuto pokrmu nenahraditelnou chuť, obzvlášť ve spojení s máslem, jak je tomu v tomto receptu.
Tato úprava však nepochází z italské kuchyně, ale je to recept kuchyně české, z období 1. republiky. Zmiňuji se o jeho italském názvu proto, že je v současné době právě jeho italský název zmiňován.
Suroviny na dvě porce:
1 telecí kolínko přespříč nasekané na porce (osso buco)
70 g másla
vývar
1 lžička hladké mouky
sůl
Postup:
Oprané telecí kolínko přesekneme na několik porcí, osolíme a naskládáme do pekáče. Přelijeme rozpáleným máslem a v troubě upečeme dočervena.
Během pečení maso obracíme, poléváme vypečenou šťávou a podléváme vývarem.
Pečené kolínko vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou, zředíme vývarem a krátce podusíme.
Před podáváním přelijeme maso šťávou.
Doporučená příloha:
Opečené brambory, bramborový salát, zelenina, kompoty.
Doba přípravy telecího kolínka podle tohoto receptu trvá 1,5 hodiny.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.