Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Otevřené zahrady, folklorní festival, Historický víkend

V Plzni se koná Mezinárodní folklorní festival a Historický víkend. Probíhá také oblíbený Víkend otevřených zahrad. Podívejte se na naše tipy a pozvánky.

Výstava v rozhlasu

V plzeňské rozhlasové budově můžete v těchto dnech vidět výstavu obrazů Josefa Černého.

Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň

Mezinárodní folklorní festival Plzeň 2023

Do Plzně se opět sjely folklorní soubory z nejrůznějších koutů světa. Milovníci folkloru a lidových tradic se mohou těšit na soubory z Chorvatska, Slovenska, Ukrajiny nebo Nepálu. V rámci letošního 30. výročí partnerství s městem Regensburg k nám zavítá soubor také z tohoto historického německého města. Západ Čech bude reprezentovat například plzeňská Jiskra a rokycanské Rokytí, Moravu pak Kopaničár ze Starého Hrozenkova. Dětským souborům bude již tradičně patřit hlavní festivalová scéna U Branky v neděli dopoledne. Další informace, včetně kompletního programu, najdete na www.mffplzen.eu.

Historický víkend

Čtěte také

Historický víkend pořádá Nadace 700 let města Plzně od roku 1995. 27. ročník nabídne hned několik scén v centru města, ta hlavní bude umístěna přímo na náměstí Republiky, další pak v Mlýnské strouze a u morového sloupu.

Dění letošního Historického víkendu je situováno do doby, kdy Plzeň obléhali husité. Uskuteční se několik bitev, nebude chybět ani dobové tržiště, hudba a doprovodné interaktivní programy pro děti. Novinkou budou ukázky středověkého plno-kontaktního boje se skupinou Pikarti. U kašny Anděl pak budete moci nahlédnout pod pokličku katovského řemesla.

Historický víkend

V sobotu odpoledne ožije sadový okruh a centrum města průvodem účinkujících, k nimž se připojí hosté Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF Plzeň. Večer pak projdou městem masky, strašidla i příchozí při Vejšlapu.

Historické jízdy

Na sobotu 10. června připravily Plzeňské městské dopravní podniky provoz mimořádných linek zajištěných historickými vozy - tramvajemi Křižík a T3, autobusy Karosa ŠM 11 a B 731, trolejbusy Škoda 9 Tr a 14 Tr. Podrobnosti a jízdní řády najdete zde.

Víkend otevřených zahrad

Tento víkend se opět otevřou běžně nepřístupné zahrady. Otevřená pro veřejnost bude Luftova zahrada v Doudlevcích, arboretum Sofronka, kde budou probíhat oblíbené Včelí dny, navštívit bude možné i vodní zahradu pod hrází Velkého Boleveckého rybníka. V neděli od 15 do 18 hodin můžete navštívit komunitní zahradu Mezigeneračního a dobrovolnického centra TOTEM Doubravka. Tradičně samozřejmě otevírá zahradu klášterní zahrada na Jiráskově náměstí. Podrobnosti najdete na vikendotevrenychzahrad.cz.

Výstava kosatců a okrasných česneků

O víkendu 10. – 11. června se můžete v sokolovně v Blovicích potěšit prodejní výstavou kosatců a okrasných česneků. Vystaveny budou zejména velkokvěté odrůdy vysokých kosatců a pozdní kultivary okrasných česneků. Součástí výstavy bude prodej kontejnerovaných sazenic kosatců a denivek, brutů gladiol, z bylinek několik druhů máty, a také objednávka vystavených odrůd kosatců a okrasných česneků. Odborné poradenství zajištěno po celou dobu akce.

30. výročí Městské policie Tachov

Přijďte se v sobotu 10. června od 9 do 14 hodin podívat na městský stadion, kde uvidíte ukázky práce městské policie a složek integrovaného záchranného systému. Během dne uvidíte v akci jednotlivé složky integrovaného záchranného systému, techniku, výstroj, ukázky práce i zásahů. Připravený je také program pro dětské návštěvníky.

Barokní podvečer

Muzeum a galerie severního Plzeňska v Mariánské Týnici zve v sobotu 10. června od 17 hodin na Barokní podvečer, který se koná k poctě architekta Jana Blažeje Santiniho–Aichela. Čeká vás výstava Santini Immortalis (prezentace studentských prací ateliéru doc. akad. mal. Ditty Jiřičkové z Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU) a také výstava Centra baroka Architektura Jana Blažeje Santiniho–Aichela v západních Čechách. Připraven je koncert Pocta Santinimu: Barokní hudba a tanec na počest 300. výročí velkého architekta. Účinkují: Filip Dvořák – cembalo, Jan Hádek – barokní housle, Hartig Ensemble – Tance a balety tří století pod vedením prof. Heleny Kazárové. Na programu je rovněž komentovaná prohlídka kostela a ambitů s průvodci v replikách barokních oděvů.

Divadelní neděle na zámku

Starý czerninský zámek - Muzeum Josefa Dobrovského v Chudenicích zve děti i dospělé na divadelní neděli 11. červnaOd 17 hodin je na programu loutkové  divadlo pro děti PRAŽSKÉ POVĚSTI - hraje černobílá Popelka Eva Hrušková a Zdeněk Rohlíček. Těšit se můžete na Golema, Horymíra a jeho koně Šemíka, Jiráska i Jiráskovou a další postavy našich dějin. Od 20 hodin pak akce pokračuje divadlem pro dospělé BLÁZNOVY ZÁPISKY. V představení exceluje Jan Přeučil. Vstupenky jsou v prodeji na místě.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio