Tipy na víkend v Plzeňském kraji: Vepřové hody, masopust i svatební festival

17. únor 2022

Tento víkend je ve znamení masopustů a zabijaček. Zajít můžete ale i na pěknou výstavu nebo festival plný atraktivních cestovatelských přednášek.

Výstava Zátiší s hozenou rukavicí

Výstava grafika Michala Cihláře s názvem Zátiší s hozenou rukavicí přibližuje fenomén zátiší, který je v současné době tématem poněkud opomíjeným. Cihlář se zátiším pracuje v jeho klasické formě, a přestože své grafiky vytváří složitou technikou barevného linorytu, některá jeho zátiší už vykazují prvky fotorealismu.

Michal Cihlář je považován za průkopnickou osobnost českého moderního linorytu. Typické je pro něj časté střídání témat, která svou rozmanitostí odpovídají nejen šířce jeho uměleckého záběru, ale i neustálému rozkročení mezi volnou a užitou tvorbou. V Masných krámech v Plzni vystavuje přes 200 exponátů: grafiky, koláže, kresby, ilustrace, ale i fotografie a deníky z cest po Kubě a Japonsku.

Vzpomínka na válku

V Nepomuku si v sobotu 19. února budou lidé připomínat 78. výročí sestřelení amerického bombardéru B-24 Liberator. V 9:45 příjede kolona vojenských historických vozidel na náměstí Augustina Němejce. V 10 hodin začne pietní akt. Mezi 9. a 16. hodinou můžete navštívit muzejní expozici B-24J Liberator zcela zdarma.

Pietní akt v Nepomuku

K tragické události došlo 22. února 1944. Německá stíhačka americký letoun poškodila, ten následně explodoval a jeho trosky dopadly severozápadně od Bukovce na jižním Plzeňsku. Bombardér Liberator nesl na palubě jedenáct mužů, z nichž deset při neštěstí zahynulo.

Něco pro snoubence

Svatební korzování se koná v sobotu 19. února v Plzni v prostoru kulturního centra Moving Station. Těšit se můžete na workshopy, přehlídky svatebních šatů a mnohé zajímavé dodavatele. Začátek svatebního festivalu je v 10 hodin, program poběží do 17:00.

Zabijačka na Šídlováku

Na Ranči Šídlovák v Plzni se uskuteční v sobotu 19. února masopustní zabijačkové hody. Program odstartuje v 10 hodin. Na návštěvníky čeká prodej zabijačkových produktů, vystoupí kapela MHS, ve 13 hodin proběhne šermířský turnaj, ve 14 hodin zahraje Michal Šindelář a o hodinu později předvedou svůj um hasiči ze stanice Košutka Plzeň. Ranč Šídlovák najdete 150 metrů od konečné tramvaje č. 4 na Košutce.

Masopust Železná Ruda

Masopust na Šumavě

V Železné Rudě se koná v sobotu 19. února masopustní veselí s průvodem. Sraz masek je ve 12:45 před městským úřadem. Průvod v čele s koňským povozem bude zahájen ve 13:15. Připraveno je chutné občerstvení.

Zabijačkové hody ve městě

Tradiční zabijačkové hody pořádá městský obvod Plzeň 3. Poprvé v sobotu 19. února se mohou těšit na zabijačku obyvatelé Skvrňan. O měsíc později 19. března přijede řezník se zabijačkovými pochoutkami na Bory. Zabijačky se uskuteční na tradičních místech, a to ve vnitrobloku K. Steinera na Skvrňanech a ve vnitrobloku Šimerova na Borech. Připraveny budou nejrůznější zabijačkové pochoutky, nápoje a chybět nebude živá muzika. Navíc je v programu také komentovaná zabijačka od mistra řezníka. Na místě bude i ohniště, takže si každý bude moci opéct nakoupené i donesené špekáčky. Prodej na zabijačkách bude zahájen vždy ve 13 hodin.

Zimní Cestovatelská Střela

Zimní Cestovatelská Střela

Kulturní dům Dolní Hradiště na severním Plzeňsku přivítá v sobotu 19. února festival Cestovatelská Střela Zima 2022. Ve 14 hodin začíná přednáška Ladislava Zibury 40 dní pěšky do Jeruzaléma. V 16 hodin se můžete těšit na přednášku Vladimíra Váchala o Antarktidě. Viktorčina cesta tam - Karpatský oblouk: pěšky do Banátu začíná v 18 hodin. Ve 20 hodin pak začne hrát skupina Košík Band.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související