Topinamburové čipsy pro dlouhé podzimní a zimní večery

Topinamburové chipsy podle receptu Jany Vlkové
Audio svět na jednom místě Audio svět na jednom místě Topinamburové chipsy podle receptu Jany Vlkové

Můžeme jimi nahradit brambory. Neobsahují škrob, oproti tomu je v nich pro člověka příznivý polysacharid inulin. Topinambury byly do Evropy dovezeny v 16. století, pravděpodobně do Francie z Jižní Ameriky.

„Jsou vynikající jako příloha, topinamburové hlízy jsou považovány v podstatě za dietní, takže jimi odlehčíme maso,“ vyzdvihuje topinambury autorka květinových kuchařek Jana Vlková, „skvělé jsou z nich i chipsy. A teď na podzim a v zimě si chipsy můžeme dovolit, to trochu víc tuku nevadí.“

Topinamburové chipsy

Suroviny:

250 g topinambur (stačí na 1 plech)

1 lžíce hrubé mořské soli

olej na pečení

koření dle vlastní chuti

Postup:

Topinambury se špatně loupají, proto je jenom očistíme kartáčkem. Pokud je na nich zaschlá hlína, necháme je chvíli namočené.

Omyté topinambury nakrájíme na asi 2 až 3 mm plátky. Osolíme.

Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem pokropeným olejem. Pár kapek oleje můžeme přidat ještě i nahoru.

Pečeme buď do měkka, nebo do křupava, podle toho, jak máme chipsy rádi.

Po vyndání z trouby okořeníme.

Tipy a triky:
Topinambury mají příjemnou oříškovou chuť, která dobře přijímá nejrůznější koření. Hodí se např. pepř, paprika, kurkuma nebo provensálské.