Topinamburové čipsy pro dlouhé podzimní a zimní večery

Topinamburové chipsy podle receptu Jany Vlkové
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Topinamburové chipsy podle receptu Jany Vlkové

Můžeme jimi nahradit brambory. Neobsahují škrob, oproti tomu je v nich pro člověka příznivý polysacharid inulin. Topinambury byly do Evropy dovezeny v 16. století, pravděpodobně do Francie z Jižní Ameriky.

„Jsou vynikající jako příloha, topinamburové hlízy jsou považovány v podstatě za dietní, takže jimi odlehčíme maso,“ vyzdvihuje topinambury autorka květinových kuchařek Jana Vlková, „skvělé jsou z nich i chipsy. A teď na podzim a v zimě si chipsy můžeme dovolit, to trochu víc tuku nevadí.“

Topinamburové chipsy

Suroviny:

250 g topinambur (stačí na 1 plech)

1 lžíce hrubé mořské soli

olej na pečení

koření dle vlastní chuti

Postup:

Topinambury se špatně loupají, proto je jenom očistíme kartáčkem. Pokud je na nich zaschlá hlína, necháme je chvíli namočené.

Omyté topinambury nakrájíme na asi 2 až 3 mm plátky. Osolíme.

Rozložíme na plech vyložený pečícím papírem pokropeným olejem. Pár kapek oleje můžeme přidat ještě i nahoru.

Pečeme buď do měkka, nebo do křupava, podle toho, jak máme chipsy rádi.

Po vyndání z trouby okořeníme.

Tipy a triky:
Topinambury mají příjemnou oříškovou chuť, která dobře přijímá nejrůznější koření. Hodí se např. pepř, paprika, kurkuma nebo provensálské.