U tajemného hexagonu se scházeli nacisté

12. srpen 2021
Poklady minulosti

Na zámku Zbiroh, který byl původně hradem, je mnoho tajemných míst a zákoutí. Ať už se jedná o nejhlubší studnu v České republice nebo třeba zdejší hladomornu. K těmto záhadným prvkům zaručeně patří také hexagon v podlaze ermitáže.

Tajemný prostor

„Jsme v podzemí, v prostoru takzvané ermitáže. Je to místo, které má dlouhou historii díky tomu, že bylo součástí původního hradu v podobě příkopu, který odděloval prostor hradního jádra od předhradí, což je dnešní zámecká část. Příkop byl pak v 19. století překlenut a my jsme v jednom z prostor sklepů, který vyúsťuje ven,“ popsal vedoucí expozice zámku Zbiroh Martin Caletka.

Od dob druhé světové války byl prostor využíván armádami, nejprve německou, později československou. „Ta německá jej využívala k takovým zajímavým účelům. Na podlaze uprostřed místnosti si můžeme všimnout dřevěného obrazce ve tvaru hexagonu, což je šestiúhelník. Nacisté jej vytvořili jako rituální symbol, kolem něhož se shromažďovali a prováděli mystické rituály. Uniformovaní Němci sem přicházeli pravidelně v určité dny a určité hodiny, takže je pravděpodobné, že zde k nějakým rituálům skutečně docházelo ,“ uvedl Martin Caletka.

Hexagon sloužil jako rituální místo nacistů

To, co se zde přesně odehrávalo, není nijak zdokumentováno, jelikož sem nikdo další nesměl. V současnosti sem ale návštěvníci mají přístup v rámci prohlídek s průvodcem, který jim k místu podá zasvěcený výklad. Senzitivní návštěvníci tady mohou dokonce pociťovat zvláštní jevy:

Poznají velký příliv energie, která stoupá ze země. Je to dáno prasklinou v geologickém podloží v buližníkové skále pod hradem. Z této praskliny vyvěrá velmi silná energie. Lidé, kteří to vnímají, to často dříve, než průvodce, oznámí. Následně i vystupují z hexagonu, že je jim to třeba nepříjemné, často je brní nebo pálí končetiny a podobně. Jeden z návštěvníků tady téměř omdlel. Udělalo se mu tak špatně, že jsme ho museli z místnosti odvést. Také se stává, že pokud sem vstoupí zvíře, například náš zámecký kocour, tak se tomu prostoru vyhýbá,“ popsal nezvyklé jevy kolem hexagonu pracovník zámku.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio