Úřad na ochranu hospodářské soutěže kritizuje Plzeň, jakým způsobem vybrala nového provozovatele psího útulku

31. leden 2018

Plzeňský útulek pro zvířata v nouzi od začátku roku provozuje městská policie. Po 25 letech ho převzala od Spolku na ochranu zvířat. O změně provozovatele rozhodl magistrát. Způsob, jak k tomu došlo, se ale nelíbí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže.

Město loni vypsalo výběrové řízení, do kterého se přihlásily tři organizace včetně dosavadního provozovatele. Ten ale nesplnil podmínky a z tendru vypadl. V době výběrového řízení se objevily hanlivé e-maily nebo dopisy, které kritizovaly práci jedné nebo druhé organizace.

Přesto magistrát vybral zájemce s nejnižší nabídkou, pak ale rozhodnutý tendr zrušil a provoz útulku přidělil od ledna městské policii s tím, že jí na provoz útulku letos pošle kolem sedmi milionů korun. To se nelíbí městské opozici, ale ani některým stranám ve vládnoucí koalici. Celý proces posoudil Úřad na ochranu hospodářské soutěže a ten oznámil, že s takovým postupem města nesouhlasí.

Primátor Martin Zrzavecký řekl, že rozsáhlým dokumentem se teď zabývají právníci magistrátu. Zítra bude první jednání, kde se bude řešit, jak dál postupovat. Ve hře jsou dvě možnosti: město přijme rozhodnutí Úřadu na ochranu hospodářské soutěže, což znamená, že obnoví výběrové řízení a začne znovu jednat se zájemci o útulek. Druhou možností je, že magistrát bude trvat na svém a proti rozhodnutí úřadu se odvolá. Podle primátora by to bylo logické, na druhou stranu ale hrozí, že město dlouhou dobu nebude vědět, jak to s útulkem dál bude.

autoři: lum , jik
Spustit audio