Úterní kulturní tipy

25. březen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Operetu „Polská krev" uvádí Velké divadlo v Plzni. Druhá ze šesti operet Oskara Nedbala bývá označována za nejlepší z nich. Populární písničky jako „Jste kavalír, to vím" nebo „Blondýnky něžné" si vás opět získají v plzeňském Velkém divadle dnes v 19 hodin.

Inscenaci „Je třeba zabít Sekala" má na programu Komorní divadlo v Plzni. Toto velké, syrové drama Jiřího Křižana vzniklo jako scénář pro film Vladimíra Michálka, oceněný 11 Českými lvy. Na divadle ústřední postavy vytvářejí Martin Stránský a Jan Maléř - dnes od 19 hodin v plzeňském Komorním divadle.

„Láska mezi nebem a zemí" - pozitivní komedii o potřebě lásky od britské autorky Pam Valentine má dnes v plánu Karlovarské městské divadlo. Umělecký šéf činohry a režisér Jiří Seydler obsadil do role strážného anděla hostující Báru Štěpánovou. O tom, že láska je nutná věc, ať mezi živými nebo mrtvými, se přesvědčíte od 19:30 v Karlovarském městském divadle.

Drama Karola Sidona „Shapira" na dnešek připravilo Západočeské divadlo Cheb. Příběh vychází ze skutečných událostí: koncem 19. století propukl v Londýně skandál s takzvanými Shapirovými rukopisy. Po druhé světové válce se jediná přeživší Shapirova dcera snaží očistit jméno svého otce. S jakým výsledkem, uvidíte od 17 hodin v chebském divadle. Hlavní role ztvárňují Radmila Urbanová a Tomáš Kolomazník.

Anglickou komedii „Kouzlo domova" nabízí Divadlo Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Britský dramatik William Maugham dokonale vystihl poněkud rozmarnou ženu, která vás za asistence svých dvou manželů hravě přesvědčí o tom, že jenom žena ví, čeho je žena schopna. Ve františkolázeňském divadle budete vítáni v 19 hodin.

S „Pohřbem" dnes přichází Divadlo Dialog v Plzni. Navzdory pochmurnému názvu se jedná o komedii - Mark žijící ve stínu slavného bratra, spisovatele, musí sepsat smuteční řeč na pohřeb svého veleváženého otce. Rodina ani okolnosti mu to neulehčují a schyluje se k vraždě - v plzeňském Dialogu od 19 hodin v podání souboru Maebh.

„Sušický tajtrlík" - oblastní přehlídka dětských divadelních, recitačních a loutkářských kolektivů z Pošumaví s výběrem na regionální přehlídku Tartas dnes proběhne v Sušici. Zváni jste na 14. hodinu do sušického kina, se zakončením akce se počítá v podvečer, přibližně v 18:15.

Plzeň je jedním z více než 30 měst, kde se koná 13. ročník „Festivalu Pro Tibet". Filmový klub Plzeň dnes při této příležitosti mimořádně promítá filmy s tibetskou tématikou - od 17 a od 20 hodin v plzeňském kině Beseda.

Snímek „Jeptiška" můžete zhlédnout v Plánském biografu. Jde o retrospektivní příběh ženy, která byla jako mladá dívka proti své vůli poslána do kláštera. Francouzský film vykresluje utrpení uprostřed klášterních zdí způsobené náboženským fanatismem. Do kina v Plané zamiřte na 20. hodinu.

„Božena Němcová bez tajností" - to je název přednášky, která se dnes uskuteční v Městském muzeu a galerii v Nepomuku. Proč je dílo Boženy Němcové nesmrtelné? Kdo byli její rodiče? Jaké osudy měly její děti? Na tyto a další otázky o životě a tvorbě nejznámější české spisovatelky vám odpoví Věra Kubová - v 17 hodin v nepomuckém muzeu.

„Den otevřených dveří" ve své galerii pořádá Městské divadlo Mariánské Lázně. Vstup je volný, divadelní galerii můžete individuálně navštívit od 14 do 17 hodin.

Expozice „Kouzelnými vrátky dojdeme do přísloví i do pohádky" má dnes vernisáž v Panském domě v Kynšperku nad Ohří. Jedná se o výstavu prací dětí z kynšperských mateřských škol. Slavnostní otevření je nachystáno na 15. hodinu, expozici v Panském domě najdete do 5. dubna.

V Základní škole a základní umělecké škole v Karlových Varech - Rybářích pokračuje druhým dnem 19. ročník celostátní soutěže dětí v sólovém zpěvu Karlovarský skřivánek. O přízeň odborné poroty usiluje 120 dětí ve třech kategoriích. Soutěž pokračuje v aule školy ještě zítra. Pořadatelem je Mezinárodní pěvecké centrum Antonína Dvořáka v Karlových Varech a mediálně akci podporuje Český rozhlas Plzeň.

Do karlovarského klubu Paderewski se po dvou letech vrací kapela Jablkoň. Tato legenda české alternativní scény vystupuje neuvěřitelných 37 let a svoje příznivce potěšila už 16 alby a CD nosiči. O tom, že Jablkoň stále nese chutné ovoce, se můžete přesvědčit na scéně Husovka od 19:30.

Interaktivní galerie Becherova vila Karlovy Vary, pořádá dnes od 17ti hodin výtvarnou dílnu s názvem "Papírový šperk". Účastníci se seznámí s řadou možností zhotovení šperků z velmi netradičního materiálu.

Spustit audio