Úterní kulturní tipy

20. květen 2014

Aktuální přehled kulturních a společenských tipů z Plzeňského a Karlovarského kraje.

Bohemia balet, soubor absolventů Taneční konzervatoře Praha, vás večer uvítá v Divadle Boženy Němcové ve Františkových Lázních. Představení Bohemia Baletu jsou obohacením repertoáru české taneční scény, vyznačují se nejen technickou vyspělostí, ale přinášejí i radost a entuziasmus mladých tanečníků. Přesvědčit se o tom můžete dnes od 19:30 ve františkolázenském divadle.

Operu „La traviata" skladatele Giuseppe Verdiho má na programu Velké divadlo v Plzni. Vychutnat si ji můžete v italském originále s českými titulky - dnes od 19 hodin.

„Divotvorný hrnec" nachystalo plzeňské Komorní divadlo. Broadwayský muzikál v úpravě Jiřího Voskovce a Jana Wericha vás tam pobaví od 19 hodin.

Také Karlovarské městské divadlo má v plánu „Divotvorný hrnec". Muzikál společně nastudovaly tři umělecké soubory: činohra v Karlových Varech a Chebu a Karlovarský symfonický orchestr. V karlovarském divadle vás jeden z nejhranějších titulů u nás i v zahraničí čeká od 19:30.

Premiéra nové hry Miroslava Herejka „Lazebník z Linas" v podání souboru Sofranza dnes proběhne v Divadle Dialog v Plzni. Děj poločerné komedie autor zasadil do Viktoriánského období. Dva holiči vedou poklidně svoje venkovské lazebnictví do doby, než jim život naruby převrátí vpád bezradné dívky, prchající před Evženem Lacroix. Kdo je pan Lacroix? Gentleman, lovec věna nebo vrah? To zjistíte v 19 hodin v plzeňském Dialogu.

Snímek slavného polského režiséra Andrzeje Wajdy „Walesa: člověk naděje" dnes nabízí Filmový klub Plzeň. Strhující portrét dává nahlédnout do veřejného i intimního života Lecha Walesy, důraz je kladen nejenom na historickou postavu, ale především na boj za spravedlnost, rovnost a lepší budoucnost. Promítá se od 17 a od 20 hodin, v plzeňské Měšťanské besedě.

Novou knihu „Otava perla mezi řekami" dnes v Sušici slavnostně pokřtí kytarový virtuos Lubomír Brabec. Autory nové publikace jsou Jan Kavale, Vladimír Horpeniak a Břetislav Pojar, součástí akce bude jejich autogramiáda. Zváni jste na 17. hodinu do sušické Městské knihovny.

„Včely jsou víc než med a náš život je s nimi spojený" - to je téma přednášky, která se uskuteční ve Studiu Sluneční anděl v Sedláčkově ulici v Plzni. Uslyšíte informace o užitečnosti včel pro lidskou společnost, zajímavosti z jejich života a také rady, jak předejít žihadlům a alergickým reakcím. Začátek je v 19 hodin, vstupné dobrovolné.

O „Rozšíření ptáků v Českém lese" bude v Tachově přednášet ornitolog Pavel Řepa. Přednáška se koná od 17:30 v Muzeu Českého lesa.

Karlovarský klub Paderewski má na dnešní večer na scéně Husovka připraven zajímavý hudební projekt. Kapela Neve ve složení František Raba, Mario Bihári, Pavel Fischer, Norbi Kovács a Tokhi, představí hudbu přesahující hranici žánrů. Od world music přes folk, jazz až k vážné hudbě. Koncert této zajímavé formace má začátek v 19:30.

Spustit audio