V Domu historie Přešticka můžete navštívit výstavu historických kostýmů

25. červenec 2022

Výstava ukazuje kostýmy Kateřiny Bejčkové, specializující se na výrobu historických, historizujících a divadelních kostýmů, svými výtvory doplňuje i expozice hradů a zámků.

Kateřina Bejčková díky své dlouholeté praxi v oboru dámská krejčová dokáže vytvořit kostým od počátečního návrhu, přes výběr vhodného materiálu až po samotnou konstrukci a konečný produkt. Její práce závisí na neustálém studiu dostupné odborné literatury i na studiu starých šicích technik a vyšívání od 14. do 19. století. Expozice je ke shlédnutí v podkroví Domu historie Přešticka v Přešticích do 4. září 2022.

Zelené střechy mají spoustu výhod. V létě chladí, v zimě nepropouští teplo domu. Snižují i okolní teplotu. Kde se vyplatí je budovat radí plzeňský zahradník Přemysl Písař.

Peníze s rostoucí inflací ztrácí hodnotu. Jak je zhodnotit? Třeba novou kuchyňskou linkou. Vyplatí se nechat si ji vyrobit od truhláře nebo koupit hotovou? Čím se při výběru kuchyňských linek řídit? Nejenom to řešíme s Tomášem Syslem z Institutu zdravého bydlení.

I v létě probíhá další zarybnění západočeských vodních toků. A to mírovými pstruhy a lipany. Na jakých místech? To se dozvíte od Petra Dimitrova, technika Územního svazu Českého rybářského svazu v Plzni.

autor: Jiří Šobr | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio