V Olbramově budou stavět neobvyklou májku. Netradiční obyčej je založený na keltské tradici

3. květen 2019 16:46

Barevné stuhy navlečou v Olbramově na Tachovsku společně muži a ženy na kůl při tanci v sobotu odpoledne. Neobvyklou tradici v obci drží už tři desetiletí.

„Máj je symbol plození, tak jako je slovanská máj, a i když je ta keltská úplně jiná, jsou si hodně podobné v mnoha věcech. Keltská máj se staví tak, že kůl jako mužská síla plození se má zasadit do jamky, kterou vyhrabou ženy. Jenže ženy ho tam nechtějí a jamku brání. Když vsazení kůlu povolí, navážou na jeho vrchol společně ženy i muži barevné stuhy a kůl může být zasazený,“ řekla zakladatelka olbramovské tradice keltského máje Miroslava Válová.

Stuhy jsou dlouhé zhruba pět metrů, záleží na délce kůlu. Barevnost stuh je náhodná a vychází jen z toho, co si každý zvolí a přinese.

Co se stane poté, když se stuhy na kůl navážou a májka se postaví, popsala opět Miroslava Válová: „Vytvoří se dva kruhy, ženský a mužský, a každý si vezme tu svoji stuhu. Potom se proti sobě postaví muž a žena a začnou společně tančit klasický taneček, který jsme všichni tančívali v mateřské škole „Pletla v kytku v rozmarýnku“. Máj se obchází dokola, zvedá se přitom ruka, kterou nejprve podejde jeden a potom se vystřídají. Ve své podstatě se utká návlek na kůl, tak jak by pracoval stav, pracují vlastně stuhy.“

Každý rok je máj jinak barevný

Tím, že se na barevnosti stuh nikdo předem nedomlouvá, vznikají potom zajímavé kombinace. Podle Miroslavy Válové se podle toho dokonce dá věštit, jaký bude následovat rok. „To už je jen moje taková teorie. Jak už to děláme od devadesátých let, hodně se barevnosti všímám. Vždycky se snažím předpovědět, jaký bude rok, který přichází. Například loni to vypadalo, že bude suchý rok, a taky to suchý rok byl, protože převládaly barvy žlutá, oranžová, růžová a bílá. Prostě barvy, které jsou teplé. Na druhou stranu třeba modrá a zelená barva znamenají chladnější počasí, “ doplnila paní Válová.

Keltská máj se bude v Olbramově stavět v sobotu 4. května v 17 hodin.

autoři: Martina Sihelská , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio