V tomto oděvu odjela vězeňkyně koncentračního tábora z jihu Plzeňska až do Francie

26. duben 2021
Poklady minulosti

Za 2. světové války se v Holýšově nacházelo jedno temné místo, a to pobočný koncentrační tábor tábora Flossenbürg. Vězenkyně pracovaly v muniční továrně a oblečené byly ve stejnokrojích.

V koncentračním táboře v Holýšově bylo vězněno 700 až 1000 žen, které pracovaly v tamní muniční továrně. Vězněny byly ženy různých národností, především ale Francouzsky, Polky a Rusky.

Tento vězeňský oblek má svůj příběh

„V koncentračním táboře byla vězněna i paní Marie-Marguerite Michelin, tak se jmenují známé pneumatiky, které jsou vyráběné ve Francii. Právě Marguerite Michelin pocházela z rodiny, která pneumatiky vyráběla,“ uvedl vedoucí Domu dějin Holýšovska Josef Hais. Koncentrační tábor se nacházel v bývalém statku rodiny Pičmanů. Těm byl statek zabaven a později přebudován na koncentrační tábor.

Vězeňský oblek vypadá jako pruhované pyžamo s šedými a tmavě modrými pruhy. Skládá se z dlouhé košile a čepce. „Oblek jsme dostali od potomků paní Simone Goupille, které oblek patřil. Simone Goupille ho tady nikdy nesvlékla,“ řekl Josef Hais. Po skončení války v těchto šatech odjela domů do Francie a až tam je odložila. Měla tak jednat z toho důvodu, že pro ni válka v Holýšově nikdy neskončila.

autoři: Kateřina Dobrovolná , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.