Vánoční punč z červeného vína. Starý nápoj a stovky variant

Punč je název pro široké spektrum nápojů. Pochází z Indie, odkud byl v 17. století dovezen do Anglie a rozšířil se po celé Evropě. Slovo punč má původ v hindském výrazu pánč a znamená pět. Původně se zhotovoval z pěti přísad: z alkoholu, cukru, citrónu, vody a čaje či koření. V současnosti známe a dovedeme připravit mnoho druhů punče.

Ingredience
  • 250 ml vody
  • 1 pomeranč (velkého stačí polovina)
  • citrónová kůra z ½ citrónu
  • 1 vrchovatá lžíce v rumu naložených rozinek
  • kousek celé skořice
  • 3 hřebíčky
  • 250 g cukru
  • 1 dl trochu rumu nebo brandy
  • 1 litr tmavého červeného vína

V hrnci svaříme vodu společně se 150 g kostkového cukru, omytým, na plátky nakrájeným pomerančem i s kůrou, citrónovou kůrou a kořením. Když se cukr rozpustí, přilijeme víno a rum či brandy. Zahříváme těsně pod bod varu. Nesmí se vařit! Z punče odstraníme koření a citronovou kůru, rozinky a plátky pomeranče ponecháme. Místo vína a tvrdého alkoholu můžeme použít ovocné čaje a džusy. Je to skvělá varianta pro děti a abstinenty.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.