Varovný systém obyvatelstva je mnohem propracovanější, než před dvaceti lety

9. srpen 2022

Je to přesně dvacet let, co Českou republiku postihly ničivé povodně. Plzní se prohnala dokonce více než tisíciletá voda. 

Primátor Plzně Pavel Šindelář

Pršet začalo 11. srpna a proudy vody se z nebe snášely nepřetržitě tři dny. Jak na povodeň v roce 2002 vzpomíná nynější primátor Plzně Pavel Šindelář? Dozvíte se, jaká opatření se od té doby udělala, aby se podobná situace už nemusela opakovat. Primátor také popisuje, jakým způsobem bychom teď byli varováni, kdyby se blížila povodeň.

Pavel Šindelář také  zve na výstavu Povodeň 2002, jejíž vernisáž se koná ve čtvrtek 11. září v 16 hodin.

Nejhorší povodně v novodobé historii Plzně způsobily škody za 562 milionů korun a kompletně zničily 22 domů a objektů. Výstava Povodně 2002 bude zahájena ve čtvrtek 11. srpna v 16 hodin, její součástí bude i prezentace hasičské techniky, projekce filmu a beseda s aktéry tehdejších událostí. Výstava je složena z fotografií i textů, které popisují atmosféru těžkých a vypjatých okamžiků, jež Plzeňané prožívali přesně před 20 lety. Venkovní část expozice bude k vidění v prostoru před radnicí u Morového sloupu do 30. srpna 2022, vnitřní část v mázhauzu radnice do 15. září.

autor: Veronika Albrechtová
Spustit audio