Velikonoční hlavička
Bez hlavičky (nádivky) si Velikonoce lze jen těžko představit. Důležitou roli v ní hrají bylinky. Nejenom že nádivku chutně okoření, ale dodají tělu po dlouhé zimě sílu, protože jsou plné vitamínů.
- 500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček
- 400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého
- 10 vajec
- 10 rohlíků nebo housek
- vývar z vepřového masa
- muškátový oříšek
- sůl
- kontryhel, popenec, mladé kopřivy, petrželka
- sádlo na vymazání
Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Přidáme k nim žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky a vše dobře promícháme.
Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.
Do sádlem vymazaného pekáče rozetřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C přibližně jednu hodinu.
Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy. Podáváme jako samostatný pokrm.
Doporučená příloha: nakládaná zelenina, saláty z čerstvé zeleniny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka