Velikonoční hlavička

Velikonoční nádivka (hlavička) podle recepru Mirky Kuntzmannové

Bez hlavičky (nádivky) si Velikonoce lze jen těžko představit. Důležitou roli v ní hrají bylinky. Nejenom že nádivku chutně okoření, ale dodají tělu po dlouhé zimě sílu, protože jsou plné vitamínů.

Suroviny na osm porcí:

500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček

400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého

10 vajec

10 rohlíků nebo housek

vývar z vepřového masa

muškátový oříšek

sůl

kontryhel, popenec, mladé kopřivy, petrželka

sádlo na vymazání

Postup:

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Přidáme k nim žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky a vše dobře promícháme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.

Do sádlem vymazaného pekáče rozestřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C přibližně 1 hodinu.

Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy.

Podáváme jako samostatný pokrm.

Doporučená příloha: nakládaná zelenina, saláty z čerstvé zeleniny

Celková doba přípravy nádivky podle tohoto receptu trvá 2 hodiny.