Velikonoční jidáše podle babičky Justýny

recept Aleny Kaliánové

Ingredience
  • 1 kg hladké mouky
  • 1/2 litru mléka
  • 2 vajíčka
  • 2 lžíce cukru
  • 12 dkg másla
  • 4 dkg droždí
  • na sladkou variantu: med, džem
  • na slanou variantu: sůl, kmín, mák

Z trošky mouky, vlažného mléka a droždí uděláme kvásek, který necháme vykynout. Máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce, mouku, kvásek a těsto necháme 3/4 hodiny - 1 hodinu vykynout. Na vále oddělíme z těsta menší válečky, ze kterých stáčíme těsto do různých tvarů. Necháme ještě asi 20 minut kynout. Na plechu potřeme pečivo vajíčkem. Pro slanou variantu posypeme solí, kmínem a mákem. Jidáše pečeme ve vyhřáté troubě, sladkou variantu pečiva potřeme ještě teplou medem.