Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka

Bez nádivky nebo hlavičky, jak se nádivce v některých krajích říká, si Velikonoce lze jen těžko představit. Důležitou roli v ní hrají bylinky. Nejenom že nádivku chutně okoření, ale dodají tělu po dlouhé zimě sílu, protože jsou plné vitamínů.

Suroviny na 8 porcí:

500 g vepřového masa z plecka nebo libový bůček

400 g vařeného uzeného masa mírně prorostlého

10 vajec

10 rohlíků nebo housek

vývar z vepřového masa

muškátový oříšek

sůl

kontryhel

popenec

mladé kopřivy

petrželka

sádlo na vymazání

Postup:

Rohlíky nebo housky nakrájíme na kostičky a zalijeme je vepřovým vývarem. Potom k nim přidáme žloutky, na kostičky nakrájené vepřové i uzené maso, sůl, trochu nastrouhaného muškátového oříšku, rozsekané bylinky a vše dobře promícháme.

Z bílků ušleháme tuhý sníh, který do směsi lehce vmícháme.

Do sádlem vymazaného pekáče rozestřeme nádivku a v předehřáté troubě pečeme při 170 °C cca 1 hodinu.

Prochladlou nádivku vyklopíme a nakrájíme na řezy.

Podáváme jako samostatný pokrm.

Mirka Kuntzmannová doporučuje nádivku podávat s nakládanou zeleninou nebo saláty z čerstvé zeleniny.

Celková doba velikonoční nádivky vám potrvá přibližně 2 hodiny.