Velký kamzík s krásnou srstí, to je takin zlatý

6. březen 2023
Mezi námi zvířaty

Takin zlatý, někdy též čínský, je v plzeňské zoologické zahradě k vidění poměrně krátkou dobu. Zdejší odborníci tady chovají pár tohoto sudokopytníka a návštěvníci se tak mohou kochat pohledem na jejich krásnou zlatavou srst, která se blýská v záři slunečních paprsků, když se tato zvířata zrovna sluní na skalce v jejich výběhu.

Takin zlatý-samice

„Pro spoustu lidí je takin něco mezi krávou, kozou a ovcí, ale jedná se o většího příbuzného kamzíka. Je to kamzík pocházející z horských oblastí Číny, kde obývá skalnaté plochy, takže pro ně tady máme co nejpřirozenější prostředí,“ řekla na úvod zooložka plzeňské zoo Miroslava Palacká.

Mají speciální trávení

Samice takina rodí obvykle jedno mládě, ale může se stát, že porodí i dvojčata. Ve volné přírodě obvykle tvoří menší rodinné stádo. „Jde o několik samic a jejich mláďata. Samec je navštěvuje jen v období říje. Pokud však mají nouzi o potravu, jsou známy případy, kdy se tato zvířata sdružují do větších stád,“ uvedla zooložka, která dále pokračovala popisem jejich stravy:

„Jejich prioritou je okusování různých dřevin, keřů a bylin, které pod těmi keři rostou. Takini mají speciální trávení, a to jim dovoluje trávit i nestravitelnou celulózu.“

Existuje dokonce teorie, že toto zvíře může souviset se starověkou bájí o Aeneovi a zlatém rounu.

Je toto zhruba 400 kg těžké zvíře agresivní? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio