Vepřová panenka s fazolkami
Fazolové lusky jsou zelenina, na rozdíl od jejich suchých semen, které patří mezi luštěniny. Konzumací fazolových lusků naše tělo téměř neobohatíme o tuk, ale naopak mu poskytneme živiny, které velmi potřebujeme.
Obsahují totiž jak vitamíny, především vitaminy skupiny B, ale také vit. K a E a řadu minerálních látek, především, draslík, hořčík, selen, fosfor, měď, zinek a sodík. V neposlední řadě se ještě zmíním o vláknině a bílkovinách, které fazolové lusky také obsahují. Myslím, že je velmi vhodné fazolky zařadit do našich jídelníčků. Jejich sezóna začíná…
Suroviny na 2 porce:
4 vyšší špalíčky z vepřové panenky po cca 70 g
2 snítky čerstvé rozmarýny
1 velká cibule
1 lžíce naloženého zeleného pepře
1 lžíce olivového oleje
1 lžička sádla na opékání
250 g čerstvých nebo mražených fazolek
50 g slaniny
mletý pepř
sůl
Postup přípravy masa:
Špalíčky masa lehce naklepeme, osolíme, opepříme, pokapeme olejem a proložíme rozmarýnkou. V chladu necháme půl hodiny odpočinout. V pánvi rozpálíme sádlo, prudce v něm orestujeme cibuli, nakrájenou na plátky.
Po krátkém orestování cibule přidáme naložený pepř, marinované maso včetně rozmarýnu a opékáme z každé strany cca 4 minuty. Během opékání masa cibuli mícháme, aby se nepřipálila. Má mít jen světle hnědou barvu.
Měkké maso rozdělíme na talíře, obložíme restovanou cibulí a fazolkami.
Postup přípravy fazolek:
Čerstvé fazolky očistíme, propereme a nakrájíme na cca 5 cm dlouhé kousky. Ve slané vodě je krátce, asi 3 minuty, blanšírujeme. Poté je zchladíme studenou vodou a na sítu necháme okapat.
V nádobě rozškvaříme najemno nakrájenu slaninu, přidáme fazolky a rychle prohřejeme. Použijeme-li fazolky mražené, stačí, když je jen propláchneme teplou vodou, ostatní postup je stejný
Doporučená příloha: šťouchané brambory a čerstvá zelenina.
Celková doba přípravy je 1 hodina, bez doby potřebné k odležení masa.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.