Vepřové maso ve vlastní šťávě

Začíná doba dovolených, a tak by se mohla konzerva s vepřovým masem ve vlastní šťávě hodit. Jak někde v přírodě, tak i doma, kdy nám umožní rychlou přípravu některých pokrmů, jejichž základem je vepřové maso.

Hodí se třeba jako rychlá večeře s chlebem a zeleninou, k přípravě rizota, pomazánek nebo jako součást omáčky na těstoviny. Využití je velké, jistě má každý svůj osvědčený způsob přípravy.

Výhoda takto upraveného masa je především v tom, že víme, co obsahuje.

Suroviny na čryři sklenice o velikosti 720 ml:

1 kg mírně prorostlého vepřového bůčku s kůží

1 kg vepřového plecka

sůl

Postup:

Z bůčku seřízneme kůži a nakrájíme ji na proužky. Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na kostky zhruba 2 x 2 cm. Osolíme, promícháme a masem naplníme vypařené zavařovací sklenice.

Na dno každé sklenice dáme přiměřené množství kůže a masa. Sklenici naplníme přibližně 2 cm pod okraj.

Do každé sklenice přidáme tři lžíce vody, zavíčkujeme a dáme do zavařovacího hrnce. Nalijeme tolik vody, aby byly sklenice potopené. Sterilujeme 2 hodiny při téměř 100 °C.

Druhý den sterilizaci opakujeme - vaříme opět 2 hodiny.

Zavařené maso necháme vychladnout, pak sklenice označíme a uložíme do chladu.

Celková doba přípravy trvá přibližně 1 hodinu, bez doby potřebné ke sterilizaci.