Vepřové maso ve vlastní šťávě

Začíná doba dovolených, a tak by se mohla konzerva s vepřovým masem ve vlastní šťávě hodit. Jak někde v přírodě, tak i doma, kdy nám umožní rychlou přípravu některých pokrmů, jejichž základem je vepřové maso.

Maso se hodí třeba jako rychlá večeře s chlebem a zeleninou, k přípravě rizota, pomazánek nebo jako součást omáčky na těstoviny. Využití je velké, jistě má každý svůj osvědčený způsob přípravy. Výhoda takto upraveného masa je především v tom, že víme, co obsahuje.

Ingredience
  • Suroviny na čryři sklenice o velikosti 720 ml: 1 kg mírně prorostlého vepřového bůčku s kůží
  • 1 kg vepřového plecka
  • sůl

Z bůčku seřízneme kůži a nakrájíme ji na proužky. Maso otřeme vlhkou utěrkou a nakrájíme na kostky zhruba 2 x 2 cm. Osolíme, promícháme a masem naplníme vypařené zavařovací sklenice.

Na dno každé sklenice dáme přiměřené množství kůže a masa. Sklenici naplníme přibližně 2 cm pod okraj.

Do každé sklenice přidáme tři lžíce vody, zavíčkujeme a dáme do zavařovacího hrnce. Nalijeme tolik vody, aby byly sklenice potopené. Sterilujeme 2 hodiny při téměř 100 °C.

Druhý den sterilizaci opakujeme - vaříme opět 2 hodiny.

Zavařené maso necháme vychladnout, pak sklenice označíme a uložíme do chladu.

Celková doba přípravy trvá přibližně 1 hodinu, bez doby potřebné ke sterilizaci.

autor: Mirka Kuntzmannová | zdroj: Český rozhlas Plzeň

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.