Vepřové s pomerančovou omáčkou

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle Aleny z Chodova


Suroviny:

4 pomeranče
600g vepřové kýty
sůl, pepř
drcený koriandr
8 snítek čerstvého koriandru
2 lžíce oleje
150ml vývaru
1 lžička kukuřičného škrobu


Postup:

Pomeranče opláchneme a osušíme. Dva pomeranče oloupeme a nožem vykrájíme měsíčky. Z dalšího pomeranče odřízneme kůru bez dužniny a nakrájíme ji na nudličky. Z obou zbylých pomerančů vymačkáme šťávu. Maso nakrájíme na plátky, kraje nařízneme, osolíme, opepříme a lehce posypeme drceným koriandrem. Na rozehřátém oleji maso z obou stran prudce opečeme. Maso přendáme do pekáčku, který vložíme do předem vyhřáté trouby na 150°C . Maso udržujeme v této teplotě. Do zbylého výpeku nalijeme vývar a přilijeme šťávu z pomerančů. Necháme přejít varem, přidáme škrob rozmíchaný ve 150 ml vody a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí.Osolíme, opepříme, vložíme dílky pomerančů a nakrájenou kůru. Omáčku prohřejeme.
Omáčku servírujeme na nahřátém talíři, přidáme plátky masa a posypeme čerstvým koriandrem.

Přílohy: vařená rýže, zelenina na ozdobu

autor: posluchač

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.