Vláknina funguje jako kartáč, který čistí střevo

3. srpen 2022

Vláknina ve stravě je velmi důležitá pro zažívání. V poradně zdravé výživy vám řekneme, kolik by jí mělo být v našem jídelníčku a kdo by měl být při její konzumaci opatrný.

"V našich končinách máme deficit příjmu vlákniny docela tradiční 10 - 15 g, měl by to být dvojnásobek. Kolem 30-35 g vlákniny denně je nejprospěšnější množství, které bychom měli do sebe denně dostat," říká nutriční terapeut Marek Hanza. Odpovíme i na dotaz, zda je možné sníst vlákniny moc.

Další témata poradny zdravé výživy: snižování nadváhy při onemocnění štítné žlázy, bílkoviny ve stravě nebo zvýšený cholesterol.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio