Vlastnoručně vyrobené zdobené scrapbookové album jako milá vzpomínka na prázdniny

29. červenec 2023

Krátké zápisky, fotografie, vstupenky, ale třeba i kamínek nebo mušličku od moře můžete mít pohromadě ve scrapbookovém albu. Jeho výroba bude bavit vás i děti.

Materiál na výrobu scrapkookového alba

K vytvoření vzpomínkového alba můžete použít různé zbytky papírů nebo látek. „Dnes seženete i potištěné scrapbookové papíry. Prodávají se samolepky, razítka, hodit se vám budou korálky na přizdobení,“ vyjmenovává lektorka výtvarných technik Blanka Piškulová. Pro inspiraci doplňuje: „Udělejte si v albu kapsičku, do kapsičky vložte vstupenky, vedle napište, kde jste byli. Dejte si tam fotku nebo namalujte nějakou stopu zvířátka, to už je na vaší fantazii.“

Platná potravinářská norma stanoví přípustné množství vody v medu do 20 %. Norma Českého svazu včelařů pro značku kvality Český med je ještě přísnější, připouští max. 18 % vody. „Při vyšším procentu vody začnou v medu pracovat kvasinky. Pak může nastat až ostudná situace, že si někdo koupí med a po dvou, třech měsících zjistí, že je zkvašený,“ konstatuje MVDr. Jan Krabec, přednášející odborník Českého svazu včelařů z Dešenic na Klatovsku. Víte, že kvalitu medu si můžete ověřit jeho zvážením?

Už dobrých 30 let se pivo prodává v keg sudech. Pokud je kupujete opakovaně, vyplatí se pořídit si domů také výčepní zařízení. To zahrnuje i chlazení a narážeč. Jeho obsluha není nijak náročná, postupujete podle návodu. Jak narazit sud předvádí a vysvětluje František Strnad, majitel pivovaru Belveder v Železné Rudě, spolu s šéfkuchařem Gourmet Clubu Bezejmenná a učitelem odborných předmětů hotelové školy v Plzni na Borech Martinem Havlíkem.

Eva Kaurová ze Stříbra

Paní Eva Kaurová ze Stříbra se po padesátce nechtěla nudit a plést ponožky, a tak si našla nový koníček. Před čtyřmi roky se naučila potápět. Složila poměrně náročné zkoušky a dnes už je zkušenou potápěčkou, která má za sebou mnoho ponorů v přírodě. Pod hladinu v plné potápěčské zbroji dostala i naši kolegyni Martinu Sihelskou. Jak to dopadlo?

Zveme např. na Výstavu gladiol a denivek 4. a 5. 8. ve Kdyni, na vycházku s archeology z Třebeně do Žírovic a Františkových Lázní 5. 8. a na turistický pochod Letní speciál aneb do hospody s umytýma nohama 6. 8. se startem v Manětíně a v Žihli.

I název napovídá, že ryzec syrovinka je jednou z mála hub, kterou můžeme sníst syrovou. Mykolog Zdeněk Hájek přesto doporučuje tepelné zpracování, nakrájet syrovinku na silnější plátky a posolenou a pokmínovanou pomalu osmažit na oleji. Nebo ji napíchnout na klacek jako špekáček a opéci na ohni. Jak poznáme ryzce a čím se vyznačuje ryzec syrovinka

Jsou plody mahonie jedlé? Na dotaz odpovídá bylinkářka a farmářka Štěpánka Janoutová. Konzumovat lze nejenom plody, ale také květy, ochutnat můžete i kořeny mahonie. Kvůli obsahu alkaloidů v rostlině by však osoby s citlivým zažíváním mohly mít po snězení většího množství plodů mahonie zažívací potíže.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio