Vodnice na kyselo

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Zapomenutá, ale v poslední době opět znovuobjevená zelenina. Mnoho lidí ji konzumuje pouze v syrovém stavu, ale stojí za to vyzkoušet i tepelnou úpravu. Jeden takový recept vám nabízíme.

Suroviny na 4 porce:

500 g vodnice
1 cibule
cukr
vinný ocet
sůl
2–3 lžíce máslové jíšky

Postup:

Vodnici oloupeme, nastrouháme na hrubší nudličky a přelijeme vařící vodou. Na másle zpěníme nakrájenou cibuli, zasypeme ji cukrem a necháme zkaramelizovat.

Přidáme okapanou vodnici, osolíme, okyselíme vinným octem, podlijeme malým množstvím vody a dusíme doměkka. Měkkou vodnici zahustíme máslovou jíškou, podle chuti dosolíme, okyselíme, osladíme a krátce povaříme.

Takto upravenou vodnici podáváme jako zelí. Výborná je k vepřové pečeni, klobásám, jitrnicím apod.

Celková doba přípravy je 25 minut.

Vodnice má jemnou chuť, něco mezi kedlubny a ředkvičkami. Může se také nakládat jako zelí, pak má velice podobnou chuť jako kysané zelí. Velmi dobrá a rychlá je též její příprava na smetaně. V tom případě nastrouhanou vodnici podusíme na zpěněné cibulce, a když se vydusí voda, kterou vodnice pustí, zalijeme smetanou. Pak již jen prohřejeme. Podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu k masu.