Volíme majitele klíčů

1. listopad 2004
Publicistika

Denně volíme. Denně volíme nejméně z několika možností, přinejmenším dvě jsou ve hře. Jít tam, či onam, koupit toto nebo ono. V reálném čase se musíme rozhodnout zda zavoláme tomu, nebo jinému kamarádovi, potřebujeme-li pomoci. Rozhodnutí jsou to, v případě větší finanční investice uvážlivější, v případech akutních potřeb často sekundová. V případech, kdy volba ovlivní moje největší soukromí, jednám, a jednáme, s velkým rozmyslem. Pokud sháníme hospodyni, vybíráme si velmi obezřetně; jde o člověka, který bude mít klíče od našeho bytu, domu, od spižírny. .. tak začíná svůj komentář Jiří Tomáš Blažek...

...Jakkoli se to zdá nadnesené, ve stejné situaci jsme tento týden všichni. Budeme vydávat klíče od našich spižíren novým lidem. Není od věci si uvědomit, kdo je měl předtím a jak dobrou zásobu našich požitků a poživatin nám přeneseně nebo přímo umožnil hromadit a spotřebovávat. Slyším a čtu z různých stran, zde nikterak politických, co všechno Krajský úřad Plzeňského kraje způsobil dobrého a špatného. V té souvislosti musím přiznat v některých segmentech jeho práce nepopiratelný občanský profit nás všech, ale také jeho chyby. Došlo, a v mnoha případech došlo, k nezvládnutí náhle nabyté moci. V mnoha případech došlo k jakémusi nadobčanskému zpychnutí, kde občan zdál se být pouhým výrobcem daní. Například malí a střední podnikatelé si stěžují, že se jim "kraj" nevěnoval tolik, jak by měl. Provokativně lze kontrovat; nemysleli malí a střední podnikatelé častěji více na svůj osobní účet než na skutečný rozvoj tohoto jejich kraje? Jistěže ano, a do jisté míry je to logické. Ale pokud to bylo pouze takto úzce vedeno, ono má dáti, dal, bylo to krátkozraké. V těchto ekonomických, ale i patriotských vazbách se tato úzkost o sebe sama projeví negativně právě na vlastním účtu. Někdy později, ale jistě.

Logo

Nebuďme takto krátce před volbami majitelů klíčů konkrétní; na to bylo dost času v uplynulých čtyřech letech. V něčem nás zklamalo vedení kraje, v něčem, a zde bych měl výhrady větší, opozice. Jakákoliv zvítězivší strana se bude muset při rozdělování postů krajských radních velmi vážně zamyslet nad obsazením rolí v resortech. Kdokoliv v opozici bude muset pochopit, že kompromisní dohody budou existovat vždycky, ale také to, že voliči mají, byť třeba podvědomě, nastavenu určitou míru únosnosti a vkusu. A ještě jedna věc; ti, kteří očekávají od zvolení jenom čtyři nohy svě židle, jsou už přečtení a budou čím dál čitelnější.

Logo
Spustit audio