Výhled nejen na bývalé popraviště nabízí rozhledna na Šibeničním vrchu

Rozhledna postavená v letech 2009–2010 je vysoká 21,5 metru, stojí na Šibeničním vrchu, který je nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku. Výhled je tu opravdu krásný, mimo jiné i na bývalé popraviště, které se nacházelo na místě, kde dnes stojí přečerpávací stanice vodovodu.

Šibeniční vrch, tento název by mohl někomu evokovat nepříjemné pocity vyvolané představou exekucí prováděných v minulosti na těchto místech. Není ale v žádném případě nutné bát se sem vydat. Na Šibeničním vrchu u Horšovského Týna stojí totiž rozhledna, na kterou když vyjdete, čeká vás krásný a uklidňující pohled do kraje. Je odtud vidět celé pásmo Českého lesa, počínaje Přimdou a konče Čerchovem, dále vrcholky Šumavy, Sedmihoří a například vrch Trnný nad Holýšovem.

Horšovský Týn a popravy

Bývalý místostarosta Horšovského Týna a zároveň bývalý předseda Sdružení pro výstavbu rozhledny na Šibeničním vrchu Luděk Thomayer uvádí, že město mělo hrdelní právo již od 14. století. Jelikož má Šibeniční vrch vrcholy dva, byly exekuce prováděny na tom nižším z nich, který je blíže k městu a z něhož bylo vidět na radnici, odkud konšelé dávali k popravě znamení. „Zachoval se ceník výkonu mistra popravčího, kterého si měšťané půjčovali z královských měst Stříbra a Klatov,“ uvádí Thomayer. 

Panoramatický výhled z rozhledny na Šibeničním vrchu, nedaleko Horšovského Týna na Domažlicku

Město si po třicetileté válce nakonec muselo najmout kata vlastního. Původně zde také stávala kaple Panny Marie Lurdské, až do poloviny 60. let, kdy ji vojáci z nedalekého cvičiště vyhodili do povětří.

Co schod, to jméno

Abyste vyšli na vrch rozhledny, musíte nejprve zdolat 65 schodů. Každý schod nese jméno přispěvatele, při stavbě rozhledny bylo totiž rozhodnuto, že se jednotlivé schody nabídnou zájemcům. Jejich jména je možné si prohlédnout u vstupu na rozhlednu na informační tabuli.

Cesta z města

Na rozhlednu se dostanete ideálně automobilem z osady Lazce (podél skládky), kdy můžete zajet až přímo k rozhledně. Dále je možné jít na vrch také pěšky z Horšovského Týna po značené cestě.

autor: Kateřina Dobrovolná | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.