Vypršela nám dovolená

3. březen 2014

Jazykový výklad frazémů se slovesem vypršet, tedy: vypršela nám dovolená, vypršela platnost smlouvy, vypršel čas, nám vysvětlí Helena Chýlová. Vladimíra Šťovíčka zajímá: Proč v těchto případech používáme právě sloveso vypršet?

Sloveso vypršet má v uvedených spojeních význam uplynout, minout, uběhnout. Samozřejmě může jít i o slovní hříčku: řekneme-li, že nám vypršela dovolená, můžeme mít na mysli, že nám dovolená již skončila, ale také takto můžeme žertovně vyjádřit, že nám o dovolené hodně pršelo, že nám dovolená propršela.

Ale vraťme se k původní otázce. Proč v souvislosti s časem, s plynutím doby, užíváme slovo vypršet. Souvisí to s původem daného frazému. Patří do skupiny frazémů s reálným základem a uchovává se v něm původní význam slovesa vypršet, který je doložen již např. u M. J. Husa, jenž píše: …když ve mlýně zrno mezi žernovy vyprší…, tedy když zrní vypadá z klasu. Vypršet mohlo ve staré češtině všechno, co se sype: mouka, zrní, písek.

A protože jedním z významných prostředků k měření času byly přesýpací hodiny, v nichž pršel, padal, odsypával se písek, vznikla také spojení slov čas vypršel, hodina vypršela, přeneseně i lhůta vypršela. Původně tato vyjádření označovala skutečnost, že se z horní poloviny přesýpacích hodin vysypal písek, že vypršel. Později se začalo užívat jiných druhů hodin, ale původní vyjádření se slovesem vypršet se v jazyce udržela. Význam spjatý s realitou byl však zastřen, zapomenut a dnes si jej již neuvědomujeme a sloveso vypršet užíváme nejčastěji ve významu přeneseném.

autoři: Vladimír Šťovíček , Helena Chýlová
Spustit audio