Vysoké teploty neprospívají rybníkům a jejich obyvatelům, je třeba jim věnovat zvýšenou péči

22. srpen 2023 20:19, aktualizováno

Ubrat krmivo, vápnit nebo provzdušňovat vodu musí letos kvůli teplému počasí rybáři. Rybám totiž v parném létě ubývá kyslík.

Dlouhodobé teplé počasí komplikuje chov ryb. S rostoucí teplotou vody totiž klesá obsah kyslíku a ryby se mohou udusit. Naštěstí existují způsoby, jak jim pomoci.

Třeba v Letinech na jižním Plzeňsku používají provzdušňovače. „Máme zapnuté čtyři nejsilnější agregáty na rybník s rozlohou 7 hektarů, kde chováme trofejní amury, kapry, štiky, sumce i jesetery. Je sice průtokový, ale pokud má voda 29 stupňů, kyslík zkrátka odpadá a je ho málo,“ říká majitel letinského rybníka Milan Čmolík s tím, že čím je ryba větší, tím více kyslíku potřebuje. Dalším možným opatřením proti kažení vody je rybník vyvápnit speciálním vápnem na odbourávání řas. Lze také omezit krmení ryb.

„Nejvíce příliš velkým horkem trpí dravé druhy, jako je candát, okoun nebo štika. Lososovité druhy ryb nevydrží teplou vodu, například pro pstruha obecného je letální teplota 22 stupňů Celsia,“ uvádí hospodář Západočeského územního svazu Petr Dimitrov. Navíc kvůli horku na západě Čech rybníky vysychají. „Většina z nich má slabý přítok nebo se jedná o nebeské rybníky. Úbytek vody samozřejmě přispívá k rozvoji rostlin, jako je rákos či orobinec, a vede k tomu, že rybník zaroste.“

O štědrovečerního kapra se ale dle Petra Dimitrova nijak zvlášť bát nemusíme. Ten prospívá víceméně dobře za každých podmínek. Nicméně pokud se pohybuje v oblastech, kde bylo třeba přestat na nějakou dobu s krmením, bude to na něm, stejně jako na ostatních rybách, znát.

autoři: Martina Klímová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio