Vysoký cholesterol ve sklenici vína nerozpustíte. Opravdu ho zkrotí konzumace čokolády a pití kávy?
Když se pan Václav vrátil od lékaře se zjištěním, že má vysokou hladinu cholesterolu, jeho přátelé mu namísto léků doporučili konzumaci čokolády a pití vína. Kde se tento nápad vlastně vzal? A je dobré poslouchat rady od kamarádů? V reakci na posluchačský dotaz nabízíme dosavadní poznatky odborníků.
Cholesterol je přírodní látka, kterou lidské tělo potřebuje pro správné fungování. Do našeho organismu se dostává v potravě, protože tvoří součást těl živočichů, které pojídáme. Naše tělo si ho ale také umí vyrobit. Cholesterol slouží mimo jiné jako stavební kámen buněčných membrán nebo jako surovina, ze které si organismus vytváří důležité látky, jako jsou žlučové kyseliny nebo některé hormony.
Módní tuky vám udělají medvědí službu
Jestli vám lékař zjistil vysokou hladinu cholesterolu, zkuste do života zařadit pravidelnou fyzickou aktivitu a změnit jídelníček. Na těchto doporučeních se odborníci shodují. Jako nejdůležitější se ukazuje snížení konzumace tuků, zejména nasycených mastných kyselin, které jsou typické pro živočišné tuky jako vepřové sádlo.
Ale pozor, některé populární rostlinné tuky - kokosový, palmový, palmojádrový - obsahují také vysoký obsah nevhodných nasycených mastných kyselin. Naopak konzumace ryb, a to i tučných, má mírný příznivý vliv, který je přičítán vysokému obsahu nenasycených, zejména více nenasycených mastných kyselin.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.