Zabijačkový guláš

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle paní Aleny z Chodova u Karlových Varů

Suroviny:


400 g vepřové krkovice nebo plecka
200 g vepřového bůčku
1 vepřová ledvina
1/2vepřového srdce
100 g vepřových jater
1 slezina
150 g vepřového jazyka
3 – 4 cibule
5 stroužků česneku
2 lžíce sádla
1 lžička kmínu
500 ml vepřového vývaru
sůl, pepř
2 lžíce sladké papriky
1 malý rajský protlak
1 lžíce hladké mouky
2 lžíce majoránky


Postup:


Maso a vnitřnosti omyjeme, očistíme. Ledvinu odblaníme, podélně rozřízneme, odstraníme kanálky a spaříme ve vroucí vodě. Maso a vnitřnosti nakrájíme na kostky, cibuli nakrájíme najemno a česnek prolisujeme. Ve větším kastrolu na sádle orestujeme cibuli a kmín dohněda, přidáme maso a ze všech stran osmahneme. Přilijeme část vývaru, osolíme, opepříme, přidáme část česneku a dusíme 20 minut.
Když se vývar odpaří přisypeme papriku, přidáme protlak, zaprášíme moukou, zalijeme zbylým vývarem a promícháme. Za občasného míchání dusíme doměkka. Nakonec dochutíme zbylým česnekem, majoránkou, osolíme, opepříme a provaříme.

Podáváme s čerstvým chlebem


autor: posluchač