Zámek v Boru se pootevřel veřejnosti

Prostory informačního střediska, zázemí pro turisty, dva přednáškové a učební sály se v závěru minulého týdne slavnostně otevřely veřejnosti v Boru na Tachovsku. Pokračuje se tak ve využití částečně renovovaného zámku s výjimečným parkem a charakteristickou válcovou věží.

Záchranné práce mohly začít teprve před deseti lety, kdy se městu podařilo vyřešit nepříznivé majetkoprávní vztahy z vlastních finančních prostředků. Začalo se statikou a opravami krovů a střech. Zároveň začaly potřebné průzkumy stavby, které určily budoucí využití chráněné kulturní památky. O desítky milionových nákladů se s městem dělila Evropská unie, ministerstvo kultury i kraj.

V roce 2003 vyhlídková věž borského zámku nominována na stavbu roku Plzeňského kraje. Tehdy už byla v provozu a veřejnost ji mohla navštívit při prohlídkovém okruhu. Prostory věže i patra přilehlého křídla slouží jako zázemí pro správu zámku, jako výstavní plocha, na které je zdokumentována a zachycena historie zámku, města i regionu. Zámek postupně ožívá různými společenskými podniky, zaměřuje se na programy pro děti a mládež a stává se středem kulturního dění ve městě.

Bor u Tachova

Na výzdobě zámecké kaple byly nalezeny ojedinělé renesanční fresky a následné náročné restaurátorské práce otevření kaple zpomalilo. V závěru loňského roku ale začala kaple stala obřadní a koncertní síní. Premiéru měla o vánocích. Právě na ni navazují další opravené prostory v přízemí jižního křídla tři sály s historickými klenbami.Citlivě opravená novodobá část původního vjezdu poskytuje svojí členitostí a hloubkou nekonvenční zázemí, k neobvyklému oživení současného života na zámku určitě přispěje monumentální studna na konci vstupní chodby.

autor: Sylva Heidlerová
Spustit audio