Zámek Zelená Hora se výjimečně otevírá veřejnosti

1. červenec 2019 09:36

Jen jednou do roka se otevře zámek Zelená Hora u Nepomuku. Letos je to právě tento týden. Na vlastní oči tak můžou návštěvníci vidět místa, která sice kdysi patřila šlechtě, ale později Československé lidové armádě a jejím pomocným sborům, takzvaným „pétépákům“.

Pomocné pracovní sbory, a skrze ně i zámek Zelená Hora, proslavil spisovatel Miloslav Švandrlík. Právě tam totiž umístil děj svého románu Černí baroni.

Zámek Zelená Hora letos nabízí čtyři prohlídkové okruhy. První patro s dochovanou výzdobou sálů, zámecké sklepení, prohlídka zahrady s verandou Sala terrena nebo prohlídky pro děti. Na další místa můžete sami bez průvodce. „Je možné navštívit kostel Nanebevzetí Panny Marie a svatého Vojtěcha, nový oltář ze zrcadlového nerezu od zdejšího sochaře Václava Česáka se sochou Panny Marie Zelenohorské,“ řekl průvodce Lukáš Mácha.

Ve sklepení vás průvodci zavedou k částečně zavalenému portálu ze 12. století nebo ke kobce, kdy byl až do své smrti pět let zazděný Ferdinand ze Šternberka.

Do budoucna by se mohla zpřístupnit i věž

O Zámek Zelená Hora se stará obec Klášter s přibližně dvěma sty obyvateli. Opravy tak jdou velice pomalu. Kostel má nová okna a dveře, téměř jako nová je zahradní terasa. Starostka Kláštera Petra Zeidlerová by si přála zpřístupnit zámeckou věž. Nejprve je ale nutné opravit původní schodiště.

Starostka má ale i další plány. „Naskytla se nám možnost od vdovy po malíři Winteru Nepraktovi tady umístit jeho sbírky obrázků, co se týče nejen černých baronů, ale i antropologického výzkumu, na kterém spolupracoval,“ dodala Petra Zeidlerová.

Zatím se můžou návštěvníci podívat na syrové neopravené interiéry zámku. Letos až do 7. července s výjimkou pondělí. 

autoři: Jan Markup , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Související