Zavinuté plátky z krkovice v kysaném zelí

Pořádný kus krkovice se zelím a bramborovým knedlíkem. Zkuste toto poctivé jídlo, vhodné právě pro podzimní dny. Recept můžeme vylepšit tím, že ho na závěr zalijeme smetanou. Další variantou může být to, že místo vývaru k podlití použijeme bílé víno nebo jím vývar alespoň částečně nahradíme.

Ingredience
  • 4 plátky z vepřové krkovice po cca 150 g
  • 2 větší cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 650 g kysaného zelí
  • 4 jablka
  • 50 g slaniny
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 2 – 4 lžíce cukru (podle chuti)
  • 2 lžíce sádla
  • mletý pepř, kmín, sůl
  • vývar na podlévání

Pátky krkovice mírně naklepeme, osolíme, opepříme, potřeme rozetřeným česnekem a do ¾ plochy poklademe mírně vymačkaným kysaným zelím. Nyní maso zavineme a závitky pevně ovážeme provázkem nebo upevníme kovovými jehlami. Takto připravené závitky obalíme v hladké mouce a ze všech stran je opečeme v rozpáleném sádle. Poté přidáme překrájené zbylé kysané zelí, na plátky nakrájenou cibuli, na kostičky nakrájenou slaninu a na osminky nakrájená oloupaná jablíčka. Pokmínujeme, podle chuti osladíme, promícháme, podlijeme malým množstvím vývaru a pod poklicí dusíme do měkka. Potom zelí přendáme do zapékací misky nebo pekáče, na zelí položíme závitky a v troubě při 200°C pečeme krátce, jen aby maso „chytilo“zlatavou barvu. Měkké maso vyjmeme, odstraníme provázek nebo jehly a spolu se zelím podáváme nejčastěji s bramborovým nebo chlupatým knedlíkem. Takto upravený pokrm je velice dobrý i s chlebem.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň