Zázvor jako součást dýňového koření, se sladkým receptem navrch
Dýňové koření si snadno namícháte sami, obsahuje zázvor, hřebíček, nové koření a skořici. Kořenář Jaroslav Dobiáš přidává ještě kardamom a muškátový oříšek.
Zázvor je nepostradatelným kořením například pro pekaře a cukráře, protože je obvyklou přísadou sladkých pokrmů. „Dává se do perníčků, vykrajovaného pečiva, sušenek, mléčné rýže, ovocných salátů a ovocných dezertů,“ vyjmenovává kořenář Jaroslav Dobiáš, „kandovaný se používá do dezertů jako jemně kořeněné ovoce.“
A protože podzim je časem dýní, přichází plzeňský kořenář s receptem na sladký koláč, který obsahuje zázvor coby jednu ze složek dýňového koření.
Koláč z dýně Hokkaido s datlemi
- 150 g nahrubo nakrájených datlí
- 1 chemicky neošetřený pomeranč
- 250 ml dýňového pyré (1 dýně Hokkaido)
- 250 g změklého másla
- 50 g světlého třtinového cukru
- 1 lžička směsi koření na dýně
- 1 lžička vanilkového cukru
- 3 vejce
- 250 g pohankové nebo hladké pšeničné mouky
- 150 ml mléka
- 1 lžička prášku do pečiva
Dýni Hokkaido omyjeme, rozřízneme napůl a vydlabeme semínka.
Položíme rozkrojenou stranou na plech, podlijeme 200 ml vody a při 180 °C pečeme v troubě 60 - 90 minut (slupka musí jít snadno propíchnout vidličkou).
Necháme zcela vychladnout.
Z upečené dýně vydlabeme dužninu, kterou v mixéru rozmixujeme dohladka. 250 ml dýňového pyré dáme stranou, zbytek rozdělíme po cca 300 g do vhodných nádob a zamrazíme pro příští využití.
150 g nahrubo nakrájených datlí spolu s pomerančovou kůrou (sušenou nebo ostrouhanou z bio pomeranče) namočíme na 15 minut do rozmixované dužniny 1 pomeranče.
250 g pohankové mouky smícháme s 1 lžičkou prášku do pečiva a 1 lžičkou dýňového koření.
Ve větší míse utřeme dohladka 250 g změklého másla s 50 g světlého třtinového cukru a 1 lžičkou vanilkového cukru.
Postupně, za stálého šlehání, přidáme 3 vajíčka, 150 ml mléka, směs namočených datlí v pomeranči, 250 ml dýňového pyré, a nakonec pomalu přisypeme mouku s práškem do pečiva a kořením. Vše dokonale promícháme.
Formu na koláč o průměru 22 cm vyložíme pečícím papírem, nalijeme do ní připravené těsto.
Pečeme v troubě předehřáté na 180 °C cca 50 minut (zapíchnutá špejle se nesmí mazat těstem).
Podáváme se šlehačkou.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.