Živáňská pečeně
Existuje celá řada receptů na živáňskou pečeni. Lze použít jen jeden druh masa, více zeleniny nebo naopak. Záleží na chuti a možnostech. Brambory se mohou péct současně s masem, opravdu záleží na každém, jaký postup si zvolí. Jde o hodně variabilní recept. Výsledek je však vždycky kulinářským zážitkem. Že se pravá živáňská připravuje na ohni či na grilu, nemusím snad ani dodávat. Ale i tato alternativa, kterou jsem zvolila, je výhodná a rychle dostupná.
Suroviny 6 porcí pečeně:
300 g vepřové kýty
300 g krůtích nebo kuřecích prsou
200 g telecích nebo vepřových jater
150 g pikantní klobásy
150 g uzené slaniny
3 různobarevné papriky
5 cibulí
Suroviny na marinádu:
4 lžíce kvalitního oleje
4 lžíce plnotučné hořčice
4 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
3 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
Postup:
Veškeré maso a játra nakrájíme na menší plátky silné cca 1 cm, maso mírně naklepeme.
Smícháme olej, hořčici, protlak, utřený česnek, mletý pepř a sůl. Touto směsí potřeme plátky masa a jater a v chladu necháme několik hodin proležet.
Kovové jehly potřeme olejem a střídavě na ně napichujeme marinované maso, játra, silnější plátky cibule a papriky, špalíčky klobásy a slaniny. Každou jehlu zabalíme do dvojitého alobalu, pokapeme zbylou marinádou a dobře uzavřeme, aby při pečení nevytékala šťáva. Takto připravené jehly naskládáme do pekáče a podlijeme trochou vody, aby se maso nepřipalovalo.
Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme přibližně 1 hodinu při 170 °C.
Vhodnou přílohou je chléb nebo vařené či pečené brambory.
Celková doba přípravy tohoto receptu trvá 2 hodiny (bez doby potřebné k marinování masa)
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.