Zoborožec samičku zazdívá. Nejde však o středověký trest, dělá to z lásky

6. listopad 2023
Mezi námi zvířaty

Zoborožec luzonský je pták pocházející, jak jeho druhový název napovídá, z oblasti ostrova Luzon, tedy největšího ostrova Filipín. Mnoho lidí si ho díky jeho vzhledu může splést s tukanem…

Zoborožec

„V zoo slýcháme různé záměny, i zoborožec má v myslích lidí své dvojče, a tím je tukan. Tukan ale vypadá trošičku jinak a především žije jinde, konkrétně v Americe. Zoborožci jsou naproti tomu ptáci Afriky a Asie,“ uvedl častý omyl na pravou míru tiskový mluvčí plzeňské zoologické zahrady Martin Vobruba.

„Jeho zobák má rohy, vypadá rohatě, odtud název zoborožec. Zoborožci mají různou stavbu zobáku a hlavní funkcí tohoto zobáku během hnízdění je zazdívání samičky. Dětem na besedách vždy říkám, že když se středověký rytíř zbavoval manželky, tak ji zazdil, a už ji tam nechal. Kdežto zoborožec, když manželku miluje, tak ji zazdí, protože ji chrání. Chrání ji a vejce, později vylíhnutá mláďata, před predátory, kteří by jim mohli ublížit.

Zobák se změní z míchačky na sbíječku

Zoborožec

Taťka má během této doby moc práce. Napřed má práci se samotným zazdíváním, jelikož musí z nějakých lepkavých materiálů udělat něco jako beton, prostě zdivo. Buďto dutinu vykotlá, nebo najde již existující dutinu, kterou vystele a následně zazdí. Ale ne úplně – nechá samičce a mláďatům úzký otvor pro krmení zobákem. Po hnízdění, kdy se mladí vylíhnou a jsou letuschopní, tak se změní zobák zoborožce z pomyslné míchačky na sbíječku, a mnohdy za pomoci samice zevnitř zbytek zazděné rodiny vysvobodí.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.