Zvěřinová paštika

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

podle kuchaře Romana Kareše ze Švejk restaurantu U Pětatřicátníků.

Suroviny pro 6 osob:

250 g srnčího ořezu
50 g srnčí kýty
250g vepřové krkovice
250 g slaniny, nakrájené na tenké plátky
5 bobkových listů
3 kuličky nového koření
5 kuliček jalovce
sůl
30 g nesolených pistácií
30 ml smetany
1 bílek
30 g špeku

Postup:

Koření si roztlučeme najemno.

Maso nakrájíme na kostky a pak umeleme na masovém strojku a dáme do lednice.

Polovinu odleželého masa dáme do kutru, přidáme bílek, prosáté koření, sůl, smetanu a rozmixujeme na hladkou hmotu. Tu pak promícháme s druhou polovinou rozemletého masa a vrátíme celé do lednice.

Špek nakrájený na kostičky necháme na pánvi zesklovatět a opražíme si také pokrájené pistácie. Obojí pak vmícháme do masové hmoty.

Pekáč nebo formu vyložíme plátky slaniny a na to nandáme masovou hmotu. Slaninou pak nakonec i přikryjeme a pečeme při 120° C asi 45 minut.

Vychladlou paštiku krájíme na plátky, podáváme s pečivem a brusinkovou marmeládou.

Celková doba přípravy je 2 hodiny.

autor: Roman Kareš