Zvířátko s názvem rychlý jazyk vám svými bodlinami způsobí lehké brnění

11. květen 2023
Mezi námi zvířaty

Ježuru novoguinejskou návštěvníci plzeňské zoologické zahrady jen tak neuvidí. Tento živočich totiž potřebuje zejména kvůli rozmnožování ještě o něco větší klid, než ostatní obyvatelé zoo. Ošetřovatelé se tak o ježuru starají v zázemí pro chov zvířat.

„Ježury novoguinejské jsou velmi specifické pro chov také kvůli tomu, že mají noční aktivitu. Tudíž i kdyby tato zvířata byla v návštěvnické části, bylo by velmi těžké vytvořit podmínky, které by vyhovovaly jim i návštěvníkům,“ řekla v úvodu chovatelka malých savců Kristýna Rothová, která pokračovala:

„Nejsou to běžní chovanci v zoologických zahradách obecně, jsou poměrně vzácní. Každodenní práce s nimi nespočívá v nějakém sáhodlouhém krmení nebo nadstandardní péči, jde o to, že jejich reprodukční cyklus je opravdu náročný, kdy jsou choulostiví na otřesy a vyrušení. Ježury jsou poměrně dlouhověké. I když se jedná o zvíře vážící okolo 3 kg, dožívá se až 50 let. To znamená, že vcelku pozdě pohlavně dospívá.“

Ježura snáší vejce

Ježura pochází z Austrálie, ale nejde jen o pevninskou část, žije také na Nové Guinei a Tasmánii. „Řada lidí si ji plete s ježkem. Ona tak opravdu vypadá, je to bodlinatá koule se špičatým čenichem. S ježkem má však společné jen to, že je hmyzožravá. Spíše bychom ji mohli přirovnat k hrabáči nebo mravenečníkovi, jelikož v Austrálii a přilehlých ostrovech plní úlohu hmyzožravce, kdy se živí termity,“ sdělila Rothová.

Tachyglossus je pak latinským názvem tohoto roztomilého zvířátka. „V překladu to znamená rychlý jazyk. Ježura nemá příliš velkou tlamu a živí se rychlými pohyby jazyka, na který nalepuje právě termity. Nejde ani o klasického savce, patří do řádu ptakořitných a snáší vejce,“ dodala chovatelka.

Dokáže přežít i požár

Bodliny ježuru chrání před vším možným: „Je to jedno z nejodolnějších zvířat Austrálie. Zahrabe se a vklíní do nějaké skuliny, odkud je pro predátory téměř nemožné ježuru vydolovat. Toto zvíře dokonce mnohdy dokáže přečkat i požár, v Austrálii poměrně běžný jev. Během požáru se schová třeba ve vombatí noře, ale byly popsány i ohořelé ostny ježur, kdy ježura přečkala i celkem silné požáry přímo ve spáleništi.

Jejich bodliny jsou jedny z nejšpičatějších vůbec. Způsobují lehké brnění a když manipulujete s ježurou bez rukavic, tak opravdu minimálně ještě 2 dny poté o tom víte,“ podotkla Kristýna Rothová.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.