Álú Gauranga

podle plzeňského učitele Véd Miroslava Šichmana.

Suroviny:

  • 10 větších brambor
  • 1 malý květák
  • 6 středních rajčat
  • 500 ml smetanového jogurtu
  • sůl - nejlépe černá himálajská, jinak pokud možno nejodizovaná, přírodní
  • směs mletého koriandru, černého pepře a římského kmínu
  • kurkuma
  • zelená petržel

Postup:

Brambory nakrájíme na plátky a vyložíme jimi jednu vrstvu v máslem vymaštěné zapékací misce nebo pekáčku. Posolíme a posypeme směsí mletého koření. Koření by mělo být čerstvě namleté, jinak nemá takový efekt, chuťový ani zdravotní.

Další vrstvou jsou drobné růžičky květáku a čtvrtky rajčat, opět přidáme sůl a koření. Zalijeme částí jogurtu, který rozředíme 200 ml vody, s rozmíchanou lžičkou kurkumy. Takto jednotlivé vrstvy střídáme, průběžně je posypáváme i zelenou petrželkou.

Poslední vrstvu tvoří brambory se solí a kořením. Přikryjeme a dáme do trouby předehřáté na 200° C, pečeme 20 až 30 minut.

Podávat můžeme horké i studené, posypané zelenou petrželkou. V originálu receptu se místo petrželky používá zelený koriandr.

Dobrou bengálskou chuť přeje Šyamananda dás!

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.