Arabský bulgurový salát tabouleh si připravíte snadno a rychle

Autorka květinových kuchařek Jana Vlková považuje tabouleh za ideální jídlo do horkého léta. Protože se podává studené a ingredience v něm jsou zdravé a osvěžující.

„V principu se jedná o směs bulguru, hladkolisté petržele, máty, okurek a rajčat. Jejich poměr je v různých receptech velmi rozmanitý, tabouleh si tedy můžete namíchat, jak je vám libo. Je to jídlo, které se jí studené v horkém létě,“ představuje arabský bulgurový salát tabouleh Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.

Tabouleh – salát z bulguru

Ingredience
  • Pro 4 osoby: 100 g bulguru
  • 1 limetka
  • 1 lžička římského kmínu
  • sůl a pepř podle chuti
  • 100 ml extra panenského olivového oleje
  • 1 salátová okurka
  • 250 g rajčat
  • 1 šalotka nebo jarní cibulka
  • svazek máty
  • svazek hladkolisté petržele

Bulgur zalijeme sklenkou vlažné osolené vody, počkáme, až se vsákne. Rozebereme vidličkou.

Přilijeme další vodu, aby bulgur změkl. Pak zase rozebereme vidličkou.

Přidáme šťávu z limetky, římský kmín, příp. trochu pepře a promícháme.

Okurku i se slupkou nakrájíme na malé kostičky, rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibulku na kostičky nebo na kolečka.

Nasekáme mátu a hladkolistou petržel.

Všechno smícháme dohromady a zalijeme olejem.

Podáváme studené.

Spustit audio