Arabský bulgurový salát tabouleh si připravíte snadno a rychle
Autorka květinových kuchařek Jana Vlková považuje tabouleh za ideální jídlo do horkého léta. Protože se podává studené a ingredience v něm jsou zdravé a osvěžující.
„V principu se jedná o směs bulguru, hladkolisté petržele, máty, okurek a rajčat. Jejich poměr je v různých receptech velmi rozmanitý, tabouleh si tedy můžete namíchat, jak je vám libo. Je to jídlo, které se jí studené v horkém létě,“ představuje arabský bulgurový salát tabouleh Jana Vlková, autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin.
Tabouleh – salát z bulguru
- Pro 4 osoby: 100 g bulguru
- 1 limetka
- 1 lžička římského kmínu
- sůl a pepř podle chuti
- 100 ml extra panenského olivového oleje
- 1 salátová okurka
- 250 g rajčat
- 1 šalotka nebo jarní cibulka
- svazek máty
- svazek hladkolisté petržele
Bulgur zalijeme sklenkou vlažné osolené vody, počkáme, až se vsákne. Rozebereme vidličkou.
Přilijeme další vodu, aby bulgur změkl. Pak zase rozebereme vidličkou.
Přidáme šťávu z limetky, římský kmín, příp. trochu pepře a promícháme.
Okurku i se slupkou nakrájíme na malé kostičky, rajčata nakrájíme na malé kostičky, cibulku na kostičky nebo na kolečka.
Nasekáme mátu a hladkolistou petržel.
Všechno smícháme dohromady a zalijeme olejem.
Podáváme studené.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.