Beránek na česneku
U takto upraveného masa i ten větší odpůrce skopového jistě změní názor. Pro někoho nepříjemná chuť skopového není v této úpravě vůbec znát.
- 1 kg jehněčího masa (krk, hřbet, kýta)
- 100 g anglické slaniny
- 1 lžíce sádla
- 1 cibule
- 5 stroužků česneku
- 2 dl červeného vína
- mletý pepř, sůl
Očištěné a odblaněné maso protkneme slaninou, osolíme, opepříme a převážeme provázkem, aby drželo tvar.
V nádobě rozpálíme sádlo a zbylou slaninu nakrájenou na kostičky a maso ze všech stran opečeme.
Poté ho vyjmeme a potřeme prolisovaným česnekem. Do vypečené šťávy přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, vložíme zpět maso, podlijeme vínem a dusíme téměř doměkka. Posledních 20 minut dopékáme v troubě, čímž docílíme zlatavého zabarvení.
Z měkkého masa odstraníme provázek a nakrájíme ho na porce.
Doporučená příloha: dušená zelenina, zejména špenát, vařené brambory.
Beránek je jako obřadní pokrm známý už od středověku. Nikdo už ovšem nezjistí, zda se velikonočním beránkem rozumí dnešní sladké pečivo v mnoha variantách nebo skutečně pouze jehněčí maso. Masové lahůdky se objevují o Velikonocích především na Boží hod velikonoční či na Červené pondělí.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.