Bramborová roláda se špenátem

Bramborová roláda se špenátem

Vhodný pokrm na Zelený čtvrtek. Když budeme tuto roládu podávat jako hlavní pokrm, je velmi dobré ještě horké porce rolády posypat strouhaným sýrem.

Suroviny:

700 g vařených brambor ve slupce

1 vejce

200 g hrubé mouky

100 g pšeničné krupice

sůl

Suroviny na náplň:

400 g mraženého listového špenátu

1 malá cibule

1 lžíce oleje

několik lžic mléka nebo smetany

2 stroužky česneku

mletý pepř

sůl

strouhanka na zahuštění

Postup:

Nejprve si připravíme náplň. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme povolený špenát, který jsme předem překrájeli. Na mírném ohni pod pokličkou jej necháme rozmrazit.

Zjemníme mlékem nebo smetanou, přebytečnou tekutinu vydusíme. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme prolisovaný česnek. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2–3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do ¾ náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme.

Vaříme 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži.

Obměna: Rolády můžeme naplnit směsí podušené jarní zeleniny nebo podušenými houbami a podobně.

Celková doba přípravy: 1,5 hodiny