Bramborová roláda se špenátem

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Vhodný pokrm na Zelený čtvrtek. Když budeme tuto roládu podávat jako hlavní pokrm, je velmi dobré ještě horké porce rolády posypat strouhaným sýrem.

Suroviny:

700 g vařených brambor ve slupce

1 vejce

200 g hrubé mouky

100 g pšeničné krupice

sůl

Suroviny na náplň:

400 g mraženého listového špenátu

1 malá cibule

1 lžíce oleje

několik lžic mléka nebo smetany

2 stroužky česneku

mletý pepř

sůl

strouhanka na zahuštění

Postup:

Nejprve si připravíme náplň. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme povolený špenát, který jsme předem překrájeli. Na mírném ohni pod pokličkou jej necháme rozmrazit.

Zjemníme mlékem nebo smetanou, přebytečnou tekutinu vydusíme. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme prolisovaný česnek. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.

Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2–3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do ¾ náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme.

Vaříme 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži.

Obměna: Rolády můžeme naplnit směsí podušené jarní zeleniny nebo podušenými houbami a podobně.

Celková doba přípravy: 1,5 hodiny

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.