Bramborová roláda se špenátem
Vhodný pokrm na Zelený čtvrtek. Když budeme tuto roládu podávat jako hlavní pokrm, je velmi dobré ještě horké porce rolády posypat strouhaným sýrem.
Suroviny:
700 g vařených brambor ve slupce
1 vejce
200 g hrubé mouky
100 g pšeničné krupice
sůl
Suroviny na náplň:
400 g mraženého listového špenátu
1 malá cibule
1 lžíce oleje
několik lžic mléka nebo smetany
2 stroužky česneku
mletý pepř
sůl
strouhanka na zahuštění
Postup:
Nejprve si připravíme náplň. Na oleji zpěníme cibuli a přidáme povolený špenát, který jsme předem překrájeli. Na mírném ohni pod pokličkou jej necháme rozmrazit.
Zjemníme mlékem nebo smetanou, přebytečnou tekutinu vydusíme. Na závěr osolíme, opepříme a vmícháme prolisovaný česnek. Je-li náplň příliš řídká, zahustíme ji strouhankou.
Studené vařené brambory oloupeme, prolisujeme, přidáme vejce, mouku, krupici, osolíme a vypracujeme těsto. Rozdělíme jej na 2–3 díly. Z každého vyválíme placku o síle 4 mm, potřeme ji do ¾ náplní, srolujeme a konce dobře uzavřeme.
Vaříme 20 minut. Hotové rolády vyjmeme a nakrájíme na úhledné plátky. Podáváme jako samostatný pokrm, častěji však jako přílohu zejména k pečené drůbeži.
Obměna: Rolády můžeme naplnit směsí podušené jarní zeleniny nebo podušenými houbami a podobně.
Celková doba přípravy: 1,5 hodiny
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.