Brambory můžete pěstovat i na balkóně

31. květen 2020

Nemáte zahrádku, a přesto byste rádi jedli vlastní brambory? Zkuste je vysadit na balkón.

Potřebovat budete silný igelitový neprůsvitný pytel tmavé barvy nebo velký černý květináč o objemu nejméně 50 l, živný propustný substrát a sadbu brambor. „Je důležité, aby nádoba na pěstování brambor měla otvory. Když více zalijeme, přebytečná voda odteče a nebude nám to hnít,“ vysvětluje plzeňský zahradník Václav Tolar.

Jak na to?

Výsadbu i samotné pěstování brambor na balkóně podle něj zvládne každý. „Na dno pytle nebo květináče dáme 15 cm živného substrátu, do něj 3 až 5 hlíz brambor. Předem naklíčené rychleji porostou, ale není to podmínkou. Na brambory nasypeme dalších 10 až 15 cm substrátu a provedeme zálivku. Jakmile brambory vzklíčí a prorostou první vrstvou nahoru, zase vezmeme substrát a 10 až 15 cm přidáme. Takhle to několikrát zopakujeme, přičemž substrát udržujeme stále vlhký,“ radí zahradník.

Václav Tolar doporučuje dosypat substrát maximálně čtyřikrát: „Limitovat nás bude i výška toho květináče nebo pytle. Zaléváme a hlídáme, jestli brambory nenapadla mandelinka. Na balkóně je malá pravděpodobnost jejího výskytu, ale stát se to může. Rostliny vykvetou, čtrnáct dní až měsíc po odkvětu můžeme udělat sondu. Sáhneme rukou do substrátu a zjistíme, jestli už tam máme násadu brambor a jak je velká. Pak můžeme sklízet.“

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio