Červenec je měsícem jedlých květů. Pochutnejte si na jukové omeletce

3. červenec 2022

Pro autorku květinových kuchařek Janu Vlkovou se červenec nese ve znamení konzumace jedlých květů. Ty se hodí např. i jako ozdoby svatebních dortů.

„Červenec je bohatý na hodně šťavnaté květy, denivky, bohyšky a juku, to jsou tři skoro salátové rostliny tohoto měsíce. V červenci se také koná nejvíc svateb a myslím si, že největší radost je zdobit jedlými květy svatební dort,“ říká Jana Vlková při vzpomínce na svatbu svého syna loni v létě.

Pro nás autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin přichystala recept na teplé jídlo, Jukovou omeletu. „Juka, jak jsem se dozvěděla po tom, co jsem tuto omeletu vyzkoušela, je normální surovinou ve Střední Americe. Recept jsem získala od salvadorského studenta umění, doma prý jedli omeletu s jukou každou neděli,“ usmívá se Jana Vlková.

Juková omeleta

Ingredience
  • Pro 1 až 2 osoby: 2 jarní cibulky
  • olej nebo máslo na smažení
  • hrst květů juky
  • 2 vajíčka
  • 1 polévková lžíce strouhanky
  • 50 g sýra
  • 2 rajčata
  •  

Květy juky by se měly sklízet hned po rozkvětu. Doma je zbavíme tyčinek a pestíků.

Na másle nebo slunečnicovém oleji (jak to kdo má rád) orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Přidáme očištěné květy juky a chvilku podusíme. Osolíme, opepříme a dáme stranou.

V hrnku rozkvedláme 1 vejce, lžičku strouhanky, lžíci vody, osolíme podle chuti. Na pánvi rozehřejeme olej, vlijeme směs. Osmažíme po obou stranách.

Naplníme podušenou jukou, doplníme strouhaný sýr a rajčata nakrájená na plátky.

Chuť doladíme květy česneku.

Spustit audio