Červenec je měsícem jedlých květů. Pochutnejte si na jukové omeletce
Pro autorku květinových kuchařek Janu Vlkovou se červenec nese ve znamení konzumace jedlých květů. Ty se hodí např. i jako ozdoby svatebních dortů.
„Červenec je bohatý na hodně šťavnaté květy, denivky, bohyšky a juku, to jsou tři skoro salátové rostliny tohoto měsíce. V červenci se také koná nejvíc svateb a myslím si, že největší radost je zdobit jedlými květy svatební dort,“ říká Jana Vlková při vzpomínce na svatbu svého syna loni v létě.
Pro nás autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin přichystala recept na teplé jídlo, Jukovou omeletu. „Juka, jak jsem se dozvěděla po tom, co jsem tuto omeletu vyzkoušela, je normální surovinou ve Střední Americe. Recept jsem získala od salvadorského studenta umění, doma prý jedli omeletu s jukou každou neděli,“ usmívá se Jana Vlková.
Juková omeleta
- Pro 1 až 2 osoby: 2 jarní cibulky
- olej nebo máslo na smažení
- hrst květů juky
- 2 vajíčka
- 1 polévková lžíce strouhanky
- 50 g sýra
- 2 rajčata
Květy juky by se měly sklízet hned po rozkvětu. Doma je zbavíme tyčinek a pestíků.
Na másle nebo slunečnicovém oleji (jak to kdo má rád) orestujeme nadrobno nakrájenou jarní cibulku. Přidáme očištěné květy juky a chvilku podusíme. Osolíme, opepříme a dáme stranou.
V hrnku rozkvedláme 1 vejce, lžičku strouhanky, lžíci vody, osolíme podle chuti. Na pánvi rozehřejeme olej, vlijeme směs. Osmažíme po obou stranách.
Naplníme podušenou jukou, doplníme strouhaný sýr a rajčata nakrájená na plátky.
Chuť doladíme květy česneku.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.