Chřestové balíčky

Vaří Mirka Kuntzmannová , Vaříte s ČRo Plzeň

Na chřestu si pochutnávali již naši předkové ještě před naším letopočtem. Nejstarší recept na přípravu chřestu pochází ze třetího století našeho letopočtu.

Suroviny na 3-4 porce:

500 g chřestu
3-4 silnější plátky šunky
200 ml šlehačky
2 žloutky
100 g tvrdého sýra typu ementál
1 lžička cukru
1 lžička citrónové šťávy
1 lžička másla
1 lžička koření na chřest nebo vegety
sůl
1 lžíce másla na vymazání zapékací misky

Postup:

Chřest omyjeme a odkrojíme dřevnaté konce, tj. 2-4 cm, podle čerstvosti chřestu. Použijeme-li bílý chřest, pečlivě ho oloupeme až po hlavičky. Očištěný chřest svážeme a nastojato vložíme do vroucí osolené vody, do které jsme přidali po lžičce cukru, citrónové šťávy a másla. Vody dáme jen tolik, aby hlavičky chřestu zůstaly nepotopené a vařily se v páře. Podle síly výhonků vaříme 5 – 7 minut. Uvařený chřest ihned ponoříme do studené vody, aby zůstal pěkně bílý.


Tip Mirky Kunzmannové:
Vodu, ve které jsme vařili chřest, nevyléváme, ale vložíme do ní odkrojené části výhonků a ještě chvíli povaříme. Dřevnaté části výhonků po vyvaření odstraníme a vývar použijeme na výbornou polévku. Také v něm můžeme uvařit rýži a poté z ní připravit rizoto.

Na plátky šunky naskládáme uvařené okapané chřestové výhonky, zabalíme a balíčky vložíme do máslem vymazané zapékací misky. Zalijeme smetanou, do které jsme rozkvedlali žloutky a koření na chřest nebo vegetu. Povrch posypeme nahrubo nastrouhaným sýrem. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

Vhodnou přílohou jsou slané palačinky nebo bramborové pyré.

Celková doba přípravy je cca 50 minut.

Chřest je výborným a nízkokalorickým zdrojem draslíku. Příznivě ovlivňuje sliznice, zlepšuje imunitu, blahodárně působí na nervovou soustavu a posiluje paměť. Příznivě působí na pleť, vlasy, nehty, klouby, pomáhá spalovat tuky, čistí krev, povzbuzuje hormony, které nám navozují pocit radosti a štěstí, dokáže navodit hluboký spánek a působí též jako afrodisiakum.

Sezóna sklizně chřestu vrcholí, nejlepší chřest se sklízí od dubna až do června.