Chtěli byste být raději akvizitérem nebo akvizitorem?

1. březen 2021

Podle Akademického slovníku cizích slov je akvizitér osoba získávající objednávky pro svého zaměstnavatele přímým jednáním z možnými zákazníky.

Uvedený význam máme v praxi doložen příklady: z každé získané marky kasíroval akvizitér 40 feniků, během roku vykonal inzertní akvizitér pouť Dublinem nebo jeden půvabný pro akvizitéry nabízející údajně levnější energii má pojmenování „apoštolové lepších zítřků“. 

Docela významná část výskytů slova akvizitér má spojitost s knihovnami. V tomto kontextu se tak označuje zaměstnanec knihovny, který pro ni nakupuje nové knihy do fondu.

Poměrně časté je také spojení knihovník akvizitér. Pisatelé mohou váhat, jak takové spojení správně napsat – jestli zvlášť, nebo se spojovníkem. Spojovník píšeme v případě, že mezi oběma podstatnými jmény je velmi těsný významový vztah. Například když je někdo malíř i lakýrník zároveň, píšeme malíř-lakýrník se spojovníkem a bez mezer mezi oběma výrazy. V případě knihovníka akvizitéra je druhý člen určující, blíže rozvíjí význam toho prvního a v takovém případě píšeme knihovník akvizitér odděleně a mezi slovy není žádné znaménko. Nejde o knihovníka, který je zároveň akvizitér, ale o knihovníka, který se specializuje na akvizice, nové přírůstky knihovního fondu.

Co dělá akvizitor?

Toto slovo slovníky neuvádějí. V praxi se ale užívá, a to jednak ve stejném významu jako akvizitér, nemyslím tím ale akvizitéra knihovny. Poměrně často se akvizitor najde ve významu ten, kdo získal nebo koupil nějakou společnost, podnik. Třeba: V zahraničí takové podniky kupují jen ti nejsilnější, sérioví akvizitoři. I tady ale platí, že slovo akvizitor nepatří k frekvenční špičce české slovní zásoby.

autoři: Martin Prošek , Stanislav Jurík , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio