Domácí trnkové olivy jsou srovnatelnou náhražkou pravých oliv
Trnky, šípky a hložinky v těchto dnech zaměstnávají Janu Vlkovou, lektorku vaření z jedlých rostlin a autorku květinových kuchařek.
„Hložinky, to jsou plody, které se hodí na výrobu marmelády. Je potřeba je propasírovat, podobně jako zpracováváme např. rybíz. Protože jde o malé plody, kombinuji je s jablky, které hložinky chuťově velmi dobře doplňují,“ dělí se o nápady do kuchyně autorka květinových kuchařek.
Po podzimním snažení v její spižírně vedle marmelád nechybí ani šípkové víno, likér z kdoulovce nebo slané trnkové olivy. Zejména na ně je Jana Vlková náležitě pyšná, i na základě ohlasů ze svého okolí je považuje za rovnocennou variantu skutečných oliv.
Trnkové olivy
- Na 1 zavařovací sklenici: 200 až 300 g trnek
- 200 g soli
- 500 ml vody
- 500 ml rostlinného oleje
- bobkový list (nemusí být)
Trnky přebereme, lehce opláchneme a dáme do zavařovací sklenice.
Sůl rozpustíme v teplé vodě. Trnky roztokem zalijeme. Sklenice zavíčkujeme.
Necháme tři týdny odpočívat. Roztok začne modrat a trnky se budou scvrkávat.
Slaný roztok slijeme a trnky necháme přes noc proschnout na utěrce nebo na papírovém ubrousku.
Uložíme do sklenice, zalijeme olejem a necháme ještě tři týdny odpočívat. Používáme jako olivy.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.