Dřevěný traktor z r. 1913 ozdobí brnířovské „Setkání starých traktorů a veteránů“

16. květen 2018

Setkání se uskuteční už po sedmé a organizátoři v případě příznivého počasí očekávají přes 250 strojů. Do Brnířova jste zváni na sobotu 19. května.

Akci doplní výstava staré zemědělské techniky. „Třikrát za den budeme mlátit obilí na staré mlátičce a letos nově předvedeme i mlácení obilí cepy, jak se to dělalo za starých časů,“ říká k programu Vladimír Beneš ze Spolku přátel starých traktorů Brnířov.

Jak to začalo

Organizátoři se před několika lety inspirovali na podobných akcích v sousedním Německu. První setkání starých traktorů se v Brnířově konalo v r. 2012. Získat účastníky se starou zemědělskou technikou tehdy nebylo zrovna snadné. „Ten první rok jsme objížděli vesnici po vesnici, dvůr od dvoru, někde byli vstřícní, někde nás vyhnali,“ vzpomíná Vladimír Beneš, „začínali jsme s 80 kusy. A loni jsme byli na 240.“

Letošní taháky pro návštěvníky

Každým rokem narůstá nejen počet vystavených strojů, ale také zajímavostí a unikátů. A přestože na akci není třeba se předem hlásit, organizátoři už teď vědí o největších letošních lákadlech. „Přijede např. dřevěný traktor z roku 1913, je to takový předchůdce dnešního traktoru, dochovaly se jenom 3 kusy. Výrobcem byl Otto Specht. Od sběratele z Moravy máme slíbený také Zetor 3016 v polopásu. Ani to nebyl moc rozšířený traktor, nevyrobilo se jich moc kusů,“ těší se Vladimír Beneš.

První brnířovský traktor

Chybět pochopitelně nebudou brnířovské domácí traktory, kterých ve vsi v současné době mají asi 15. Vévodí jim historický John Deere. To byl první traktor v Brnířově, místní zemědělské družstvo si ho pořídilo v r. 1946. Vladimír Beneš k tomu uvádí: „Nebylo to JZD, bylo to společenství sedláků, jmenovalo se Zemědělské družstvo Ranč. A protože společně měli hodně hektarů polí a koně už na tu práci nestačili, začali shánět traktor.“ Zaplatili za něj 80 000 Kčs.

Nadšenci do traktorů v Brnířově

Původní první brnířovský traktor se nedochoval, nicméně do Brnířova John Deere vrátil Josef Husník, který si ho objednal z Ameriky. Podařilo se mu sehnat stejný typ i rok výroby. Pro svůj koníček nadchl i další kamarády, založili Spolek přátel starých traktorů a začali pořádat pravidelná setkání. A nakupovat traktory. „Byly to takový vopršený traktory, dneska by je nikdo nepoznal, jak jsou zrenovované,“ uzavírá s pýchou v hlase Vladimír Beneš. O pravdivosti jeho slov se můžete přesvědčit na brnířovském „Setkání starých traktorů a veteránů“ v sobotu 19. května.

Program setkání:

10:00 prezence účastníků

11:00 výstava starých traktorů, zemědělské techniky a veteránů

14:00 spanilá jízda – nejprve veteránů, potom traktorů

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.