Drobnou velikonoční drátovanou dekorací uděláte radost i koledníkům

Drátovanou hlavičku zajíčka můžete použít jako přízdobu na pytlík s velikonoční nadílkou nebo s vajíčky pro koledníky. Bude se dobře vyjímat na velikonočním stole, může posloužit i jako závěsná dekorace.

Pomůcky a materiál na drátovaného zajíčka

Vázací drát, korálky různých tvarů, rovný hrneček a kleště. To všechno pravděpodobně najdete i doma a tak se můžete pustit do velikonočního tvoření. Pokud potřebujete zabavit děti, přiberte je, s motáním drátků a korálků mají někdy víc trpělivosti než dospělí. Postup krok za krokem popisuje lektorka výtvarných technik Blanka Piškulová. Dělí se také o návod na výrobu hračky z papírového kelímku, hopsajícího kuřátka nebo slepičky.

Bärbel Jílková z Tachova se ve volných chvílích věnuje umělecké tvorbě. Za své obrazy už získala několik ocenění. Vymýšlí a realizuje i různé bytové dekorace. V předvelikonoční a velikonoční době ji ale nejvíc zaměstnává malování velmi netradičních kraslic. Až do konce dubna si některé z jejích děl a dílek můžete prohlédnout na zámku v Manětíně, vítáni tam budete během svátků a poté zatím o víkendech. A jakže kraslice paní Bärbel vznikají? Předvedla to Martině Sihelské.

Vajíčko je malý poklad, myslí si Martin Havlík, učitel odborných předmětů Hotelové školy v Plzni na Borech a šéífkuchař Gourmet Clubu Bezejmenná Martin Havlík. Oceňuje výživovou hodnotu vajec i variabilitu jejich využití. Jak správně vařit vajíčko natvrdo, aby vám šla dobře oloupat skořápka? A co s nerozdanými a nesnězenými vařenými vejci po Velikonocích?

Kopřiva a popenec jsou bylinky, které nejčastěji dáváme do velikonoční nádivky. Jak známo, obě patří mezi léčivky. Jejich účinky připomíná fytoterapeutka Monika Šedivcová. A zmiňuje se také o dalších jarních bylinkách, sedmikrásce, pampelišce a plicníku.

Houby ve tvaru vejce porostou nejdříve od května, ale to už nebude tak zajímavé o nich mluvit. Víte, kterou v mládí jedlou houbu byste si na první pohled snadno spletli se slepičím vajíčkem? Hadovku smrdutou. Zdeněk Hájek, předseda Mykologického klubu Plzeň, zná i další houby s tvarem vejce, z nich jen hadovka smrdutá je jedlá. Jak si ji připravit?

Odložit nejde odpověď na dotaz posluchače, kterého zajímá výběr a výsadba jabloně do malé zahrádky. Na zasazení prostokořenného stromu je totiž nejvyšší čas. Na co se zaměřit a jak postupovat, radí instruktor Českého zahrádkářského svazu Josef Vačkář.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio