Ex Plzeň

23. květen 2011
Značky západních Čech

Desetitisíce návštěvníků, několik stovek expozic, koncerty, soutěže. Tak to každý rok vypadalo na legendární plzeňské potravinářské výstavě EX Plzeň. Tradice v původní podobě skončila před deseti lety. To už měla ale akce dobu největší slávy za sebou.

Když se řeklo EX Plzeň, většině lidí, dnes již středního a staršího věku, okamžitě naskočilo spojení s plzeňským výstavištěm.


Vlaďka Rosendorfová:
Tradice výstavnictví v Plzni sahá až do roku 1864, ale areál byl v místech, kde si jej většina z nás pamatuje vybudován v roce 1938 a stavět se začalo v březnu a je naprosto neuvěřitelné, že už v červnu se tam uskutečnila jubilejní výstava. Výstaviště to od začátku nemělo jednoduché, původně se počítalo s vytvořením výstaviště obdobně jako v Brně, ale peníze musely jít na předpokladánou obranu republiky a tak nakonec získal na významu tento menší koncept. Během války sloužilo výstaviště i jako sklad wermachtu. 50 léta rozvoji výstavictví už nepřála vůbec. Byl zde ale postaven amfiteátr, kde se konaly filmové festivaly pracujících. Obrat nastal na konci 50let, kdy rok po veleúspěšné výstavě EXPO v Bruselu, tedy v roce 1959, přešla část této expozice do Plzně.

…říká Vlaďka Rosendorfová, která s plzeňským výstavištěm spojila část svého profesního života.
Vláda tehdy rozhodla o výstavbě průmyslového pavilonu. Plzeňská radnice se ale o tuto iniciativu nezajímala. Investici brzdily politické důvody. Příznivá situace nastala až v roce 1966, kdy se začal komunistický režim uvolňovat. V té době vznikla příspěvková organizace Ex Plzeň, jejímž ředitelem se stal Josef Zikmund, bratr známého cestovatele a spisovatele Miroslava Zikmunda. Již v červnu téhož roku byla zahájena celostátní výstava dobrého jídla, pití a cestovního ruchu pod heslem Československo - země štědrá, pohostinná a krásná. Tradice výstav EX Plzeň byla na světě. Poprvé měli návštěvníci možnost shlédnout výrobky našeho potravinářského průmyslu, byly jim představeny různé labužnické speciality a také ukázky vzorného stolování.

Před výstavištěm - Ex Plzeň


Vlaďka Rosendorfová:
Z dnešního pohledu se zdá až neuvěřitelné, že výstavu každoročně navštěvovalo až čtvrt milionu lidí. Jako výstavní exponáty byly postaveny stavby v areaálu za řekou, možná že si mnozí z nás pamatují na Viechu , Kolibu, Loveckou chatu, Rybářskou baštu, Salaš …
A postupně bylo rozšiřováno i spektrum výstav – nábytek, textil, domácnost, svět dětí, Plzenské výstavní trhy, Květnová knižní Plzeň, Pragoexpo – ta byla určena výhradně cizincům.


Zlaté časy prožíval veletrh hlavně v šedesátých letech minulého století. Rozpočet tehdy dosahoval i sedmi milionů korun a každá expozice měla dokonce vlastního aranžéra. Vystavovalo zde i kolem tří set firem. Při prvním ročníku se představily i velké světové firmy, například Coca-Cola. Akce přitahovala především tím, že zde byly k dostání potraviny, které nebyly běžně v obchodech k sehnání. Koupit tady bylo možné například zahraniční paštiky, tresčí játra či speciální sýry. Nebyl tu problém sehnat banány, které jinak byly nedostatkovým zbožím.


pan Josef: A důležité bylo, že tu byly mnohem menší fronty než v obchodech, protože všeho tu bylo dostatečné množství,
vzpomíná pan Josef z Plzně, který na EX Plzeň chodil pravidelně každým rokem.

EX Plzeň - před výstavištěm


pan Josef: Za komunistů to byla skvělá příležitost koupit si třeba jogurty nebo čokolády, které přes rok na pultech obchody neměly. Vždycky jsme tam chodili s dětmi. Těšily se na to celý rok. Když komunistický režim padl, to kouzlo už to ztratilo, protože tam postupně nebylo k dostání nic, co by se nedalo běžně koupit.

Po sametové revoluci zájem opravdu postupně opadal. Na konci devadesátých let se začaly objevovat potíže. O pořádání výstavy totiž sváděly boj dvě firmy a spory byly i kolem ochranné známky EX Plzeň.
Na jubilejní pětadvacátý ročník v roce 1997 zavítalo už jen přes šedesát tisíc lidí. Poslední EX Plzeň si o čtyři roky později nenechalo ujít už jen kolem šesti tisíc návštěvníků.


Výstava EX Plzeň v průběhu své historie však nebyla jen o jídle. Každý rok byl program obohacen o koncerty, taneční vystoupení či módní přehlídky. Do Plzně při této příležitosti často mířily známé osobnosti. K vidění tu byla například Jiřina Bohdalová, Jiří Sovák, Karel Černoch a řada dalších.

Výstaviště začalo postupně chátrat. Areál nakonec po dlouhých průtazích koupila izraelská společnost Plaza a na původním pozemku výstavěla obchodně–zábavní centrum.
Ovšem název EX Plzeň se v západočeské metropoli objevil znovu v roce 2008, konkrétně v prostorách městské haly Lokomotiva. Gastronomická tradice výstavy, ale v mnohem menším měřítku, tedy pokračuje.


Zobrazit místo Ex Plzeň na větší mapě
autor: Ladislav Vaindl
Spustit audio